Konzervativci Angele Merkel pred teškim ispitom na pokrajinskim izborima

Svijet 14. ožu 202108:29
Angela Merkel
Izvor: HANNIBAL HANSCHKE / POOL / AFP

Konzervativci njemačke kancelarke pred teškim su ispitom u nedjelju na pokrajinskim izborima na kojima bi se mogli suočiti s nezadovoljstvom birača u Baden-Wuerttenbergu i Porajnju-Falačkoj na početku godine u kojoj bi nakon 15 godina Angela Merkel trebala napustiti vlast.

Birači su počeli izlaziti na birališta u dvije jugozapadne njemačke savezne pokrajine kako bi izabrali lokalne parlamente, a ishod ovih izbora mogao bi imati posljedica i na politiku na saveznoj razini. U obje savezne pokrajine trenutni političari na čelu vlada imaju dobrih izgleda zadržati pozicije.

U Baden-Wuerttembergu na vlasti je već deset godina stranka Zeleni i njihov premijer Winfried Kretschmann, koji je prvih pet godina vladao u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD), a posljednjih pet s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU).

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, Zelene bi u nedjelju u ovoj gospodarski jakoj saveznoj pokrajini moglo birati rekordnih 32 do 34 posto od 7,7 milijuna birača, koliko ih ima pravo glasa.

Za CDU bi, prema anketama, glasalo oko 25 posto birača, što je slabiji rezultat nego na prošlim izborima prije pet godina. Desna, populistička Alternativa za Njemačku (AfD) može računati s podrškom od 12 posto, a socijaldemokrati iz SPD-a na 10 posto birača, što bi za obje stranke značilo gubitak u usporedbi s prošlim izborima.

Promatrači predviđaju nastavak sadašnje zeleno-demokršćanske koalicije, čiji rad se i na saveznoj razini smatra uspješnim. Kretschmann je prvi i za sada jedini premijer neke savezne pokrajine iz redova Zelenih.

Kretschmann, pripadnik umjerenog krila stranke, kombinacijom uspješne gospodarske politike i tipičnih zelenih tema poput odustajanja od atomske energije, pogodio je raspoloženje glasača u ovoj bogatoj, ali istodobno ekološki svjesnoj saveznoj pokrajini.

Winfried Kretschmann je izgradio harmoničan odnos i prema konzervativnom krilu demokršćanske Unije CDU/CSU, bavarskoj Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU). Sa šefom ove stranke i premijerom susjedne Bavarske, Markusom Soederom, Kretschmann njeguje prisnu suradnju.

U slučaju uvjerljive pobjede u nedjelju mnogi očekuju koaliciju Zelenih i demokršćana i na saveznoj razini, nakon izbora za Bundestag u rujnu. Zeleni su i na saveznoj razini pretekli socijaldemokrate i već dulje vrijeme su, iza Unije CDU/CSU, s oko 20 posto podrške birača, na drugom mjestu popularnosti stranaka.

U susjednoj saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka posljednjih pet godina na vlasti je socijaldemokratska premijerka Malu Dreyer, na čelu tzv. semaforske koalicije između SPD-a, Liberalno-demokratske stranke (FDP) i Zelenih (stranačke boje: crveno, žuto, zeleno).

Ispitivanja javnog mnijenja Dreyer daju samo laganu prednost od tri posto pred izazivačem iz CDU-a. Kako procjenjuju promatrači, SPD-u, koji je na saveznoj razini od nekada “narodne stranke” s preko 30 posto glasova pao na podršku svega oko 15 posto birača, potrebna je pobjeda u Porajnju-Falačkoj, pokrajini s 3 milijuna birača, kao pozitivan signal u važnoj izbornoj godini. “SPD mora pokazati da je u stanju i pobjeđivati”, piše Deutsche Welle u analizi nedjeljnih izbora.

Izbori u ove dvije savezne pokrajine, te istodobno općinski izbori u saveznoj pokrajini Hessen, označavaju početak važne izborne godine koja će kulminirati izborima za Bundestag 26. rujna. Zbog epidemiološke situacije na ovonedjeljnim izborima se očekuje visoki postotak glasača koji će svoj glas predati pisanim putem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar