Korona hara popularnom europskom turističkom destinacijom, zaražen i premijer

Svijet 13. ruj 202318:13
Josep LAGO / AFP

Broj osoba zaraženih koronavirusom u Španjolskoj raste, a epidemiolozi kažu da su valovi oboljelih postali uobičajeni nakon ljetnih praznika.

Prošli tjedan je bilo 137 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika, dok ih je u srpnju bilo samo 30, podatak je španjolske zdravstvene službe.

“Od kada se pojavio koronavirus, poslije svakog ljeta smo imali val oboljelih. Tako je bilo 2020., 2021. i 2022. godine”, kaže Óscar Zurriaga, predsjednik Španjolskog društva epidemiologa. “Porast je posljedica druženja i većeg kretanja ljudi tijekom godišnjih odmora”, objašnjava.

Španjolski premijer Pedro Sánchez u četvrtak je bio pozitivan na covid-19, zbog čega je otkazao put u Indiju na sastanak zemalja okupljenih u G20. “Osjećam se dobro”, izvijestio je 51-godišnji socijalist preko društvene mreže X, bivšeg Twittera, uoči sastanka održanog prošli vikend.

Oriol Junqueras, 54-godišnji bivši potpredsjednik katalonske vlade, u ponedjeljak zbog inficiranja koronavirusom nije sudjelovao u obilježavanju nacionalnog dana Katalonije u Barceloni.

Ondje je ulicama promarširalo 115.000 ljudi, podatak je gradske policije. Organizator je naveo da se okupilo 800.000 zagovornika katalonske neovisnosti.

Zdravstveni institut Carlos III. izvijestio je da su u 25 posto slučajeva novooboljelih prisutne varijante omikron XBB.1.5 i mutirani F456L.

Institut je naveo i da je unatoč rastu novooboljelih, broj osoba zadržanih u bolnicama ostao “stabilan”.

Prošli tjedan je u prosjeku bilo 2,9 osoba hospitaliziranih zbog koronavirusa na 100.000 stanovnika, što je 0,4 postotna boda manje nego tjedan prije.

“Stanovnici su stekli imunitet ili su cijepljeni pa ovaj val ne možemo uspoređivati s prethodnim valovima”, kaže Zurriaga. Upozorava, međutim, da je potrebno ostati oprezan te štititi starije osobe i one s patologijama, jer su to i dalje ranjive skupine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.