Kovačević: Europska unija snosi dio odgovornosti za razvoj zbivanja u Ukrajini

Svijet 21. lip 202217:24 > 22:361 komentar
Izvor: N1

Bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević u Newsroomu je komentirao dolazak finske premijerke u Hrvatsku, kao i najnovije događaje vezane uz integraciju Ukrajine u Europsku uniju.

“Jedan od razloga njena dolaska je podrška Hrvatske pri ulasku Finske u NATO. Jasno je da prepreke nisu tu. Što se Hrvatske tiče, jasno je da Vlada i parlamentarna većina podržavaju ulazak Finske u NATO”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, svaka država nastoji ostvariti svoje interese.

“Postoje pisana i nepisana pravila. U kriznim situacijama se često zanemaruju pisana pravila i pribjegava se svim mogućim metodama za ostvarivanje državnih interesa. Što se tiče stajališta našeg predsjednika, opravdano je postaviti pitanje što je hrvatski interes u ovom slučaju? Je li važnije učvrstiti strukturu NATO saveza ili je važnije isposlovati rješenje za BiH?”, pita Kovačević.

Komentirao je i situaciju u BiH.

“Istina je da Europska unija nije pokazala sposobnost ili volju da riješi bilo koji problem u regiji zapadnog Balkana, pa tako niti problem Bosne i Hercegovine. Od 1999. godine, kada je američka vojska zaposjela prištinski aerodrom i nakon bombardiranja Srbije, ruska politika na Balkanu svodi se na ometanje Euro-atlantskih integracija tih teritorija”, navodi Kovačević.

Kako navodi, Milorad Dodik je podržao ideju europske integracije BiH zbog separatističkih namjera.

“Ako se Ukrajini se jamči status, a Gruziji i Moldaviji Europska perspektiva, zašto se to onda ne bi moglo ponuditi Makedoniji i Albaniji? Pitanje je potpuno opravdano. Stvar je u tome da je BiH međunarodni protektorat. Da bi mogla postati kandidatkinja za članstvo u EU, mora prestati biti protektorat. Zato se Dodik i zauzeo za kandidatski status, jer je znao da to znači ukidanje visokog predstavnika. Onda bi se lakše ostvarile separatističke ambicije Republike Srpske”, navodi Kovačević.

Osvrnuo se na prijedlog Europske komisije da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

“Kriza u Ukrajini je započela zbog odustajanja tadašnjeg ukrajinskog predsjednika od pregovora s Europskom unijom. Za razvoj zbivanja u Ukrajini odgovornost snosi i EU. Sjetimo se da je Rusija upozoravala Europsku uniju da ima sporazum o carinskoj uniji s Ukrajinom”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar