Krizni sastanak EU-a o migrantima koji iz Bjelorusije prelaze u Litvu

Svijet 06. kol 202117:27 > 17:271 komentar
Izvor: Unsplash/Ilustracija

Ministri unutarnjih poslova EU-a razgovarat će o porastu ilegalnih graničnih prijelaza iz Bjelorusije u Litvu na izvanrednom sastanku 18. kolovoza, objavilo je u petak slovensko predsjedništvo EU-a.

Predstavnici europske agencije za granice Frontex i Europola također će sudjelovati na toj video konferenciji, po pismu koje je Slovenija poslala europskim diplomatima, a koje je Reuters dobio na uvid.

“Zbog situacije na litavsko-bjeloruskoj granici, EU je izložen ozbiljnoj sigurnosnoj prijetnji i svjedoči tome da se u Bjelorusiji ilegalnu migraciju koristi kao oružje uz sponzorstvo države”, navodi se u dokumentu.

Slovenija poziva da se nešto poduzme po tom pitanju, navodeći da je jedan cilj sastanka da se dogovore mjere za zaštitu tog dijela vanjske granice EU-a i da se nastavi pružati potporu Litvi.

Europska unija pozvala je u srijedu na razgovor bjeloruskog veleposlanika u Bruxellesu te održala sastanak s iračkom vladom pošto je optužila Bjelorusiju da koristi ilegalne migrante, uglavnom Iračane, kao političko oružje i odgovor na europske sankcije nametnute Minsku.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell i drugi europski dužnosnici također nastoje pronaći rješenje s iračkom vladom, a jedna solucija mogla bi biti suspenzija letova iz Bagdada u Minsk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar