Kulminacija sukoba: Turska otkazala posjet švedskog ministra obrane

Svijet 21. sij 202312:00
Izvor: Adem ALTAN / AFP

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je u subotu da je planirani posjet švedskog kolege Ankari otkazan nakon što su švedske vlasti dopustile prosvjede u Stockholmu.

“U ovom trenutku posjet švedskog ministra obrane Pala Jonsona 27. siječnja postao je besmislen. Stoga smo posjet otkazali”, rekao je Akar.

Švedski ministar obrane Jonson planirao je putovati sljedeći tjedan u Ankaru na poziv turskog kolege dok se nordijska država nada pridobiti Tursku da ratificira njezinu kandidaturu za članstvo u NATO-u.

Akar je rekao da je razgovarao o nepoduzimanju mjera u vezi s prosvjedima u Švedskoj protiv Turske s predsjednikom Tayyipom Erdoganom i prenio njegovu reakciju švedskom kolegi na marginama sastanka kontaktne skupine za obranu Ukrajine.

“Neprihvatljivo je ne poduzeti korak i reagirati na to (prosvjede). Nužne stvari trebale su se učiniti, morale su se poduzeti mjere”, rekao je Akar prema priopćenju turskoga ministarstva obrane.

Turska je u petak pozvala švedskog veleposlanika zbog toga što su vlasti dopustile prosvjed predviđen za subotu pored turskog veleposlanstva u Stockholmu na kojemu bi trebala biti spaljena sveta knjiga Kuran.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar