Lavrov poručio SAD-u da će rat završiti brže ako prestanu slati oružje

Svijet 29. srp 202221:38 > 21:53 1 komentar
REUTERS / Willy Kurniawan / Pool


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je rekao američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu da se Washington ne drži obećanja po pitanju izuzeća sankcija za zalihe hrane iz Rusije, objavila je Moskva.

Dva visoka dužnosnika razgovarala su telefonski, prvi put od početka ruske invazije na Ukrajine 24. veljače.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Lavrov rekao Blinkenu da će Rusija postići sve ciljeve svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini i da će pošiljke oružja zapadnih zemalja Kijevu samo produžiti sukob.

Blinken je na konferenciji za novinare u Washingtonu izjavio da je Lavrovu prenio da svijet očekuje da Rusija ispuni svoje obveze prema sporazumu s Ukrajinom koji je dogovoren u Turskoj i odnosi se na izvoz žitarica i umjetnog gnojiva koji je blokiran zbog rata i produbljuje svjetsku prehrambenu krizu.

Lavrov je rekao Blinkenu da globalnu prehrambenu situaciju kompliciraju američke sankcije.

Američki diplomat također je upozorio Lavrova da Moskva ne nastavlja s planovima daljnje aneksije dijelova Ukrajine. “Svijet neće priznati anektirane dijelove. Uvest ćemo dodatne značajne terete Rusiji ako nastavi sa svojim planovima”, istaknuo je.

Lavrov je rekao da će Rusija postići ciljeve “specijalne vojne operacije” u Ukrajini, termin koji Moskva koristi kad objašnjava invaziju na Ukrajinu za koju tvrdi da je provedena u samoobrani. Ukrajina i njezini saveznici tvrde da ruski napad nije ničim izazvan.

Lavrov je također rekao Blinkenu da “kontinuirano upumpavanje američkog i NATO oružja u oružane snage Ukrajine samo produžava agoniju na način da režim u Kijevu produljuje sukob i time umnaža žrtve”, prema priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare