Litva zabilježila rekordan dnevni broj migranata na granici s Bjelorusijom

Svijet 28. srp 202115:49
migranti, izbjeglice, lampedusa,
Izvor: Alberto PIZZOLI / AFP/Ilustracija

Litva, članica Europske unije, u jednom danu je zabilježila rekordan broj migranata koji su ilegalno prešli granicu iz susjedne Bjelorusije.

U posljednja 24 sata uhićena je 171 osoba koja je neovlašteno pokušala prijeći granicu, objavila je u srijedu u Vilniusu litavska granična straža.

Nakon ovog događaja, broj uhićenih migranata ove godine popeo se na više od 3.000, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo 81.

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko iznova je zaprijetio Europskoj uniji da će dopuštati ljudima iz ratnih zona da prelaze granicu, kao odgovor na sankcije koje su nametnute njegovoj zemlji.

Litva, koja s Bjelorusijom ima gotovo 680 kilometara granice, snažno je pogođena velikim brojem migranata koji posljednjih tjedana prelaze njene granice. Samo u srpnju, prema službenim podacima, u zemlju je dosad ilegalno ušlo 2000 ljudi.

Zbog priljeva migranata, Litva je nedavno postrožila pravila za traženje azila te je počela graditi ogradu.

Međutim, zbog nedostatka bodljikave žice, izgradnja granične barijere nedavno se zaustavila. Estonija će, stoga, litavskim vlastima osigurati 100 kilometara bodljikave žice iz svojih zaliha.

Istodobno, među Litavcima raste otpor prema migrantima. Početkom tjedna, stanovnici nekoliko pograničnih gradova prosvjedovali su protiv izgradnje novog smještaja za migrante.

Blokirane su ceste i došlo je do sukoba s policijom. Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je istragu tih incidenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar