Reakcija iz Rusije: U ruskom civilnom društvu vlada osjećaj bespomoćnosti

Svijet 24. velj 202211:31 > 13:07 0 komentara
N1

Dmitrij Makarov, supredsjednik Moskovske helsinške grupe, u N1 Studiju uživo govorio je o ruskoj invaziji u Ukrajini te o tome kako se građani u Rusiji trenutno osjećaju.

“Prema onome što vidim i osjećam, postoji osjećaj velikog šoka i očaja. Puno je emotivnih reakcija. I ja sam jako emotivan, ovo je velika tragedija za mnoge koji se bore za ljudska prava. Ovo nije iznenađenje, ali je šok”, kazao je.

Navodi da u ruskom civilnom društvu vlada osjećaj bespomoćnosti.

VEZANA VIJEST

“Već je danas mnogo ljudi izašlo na ulicu. Prevladavajući osjećaj u ruskom civilnom društvu je osjećaj bespomoćnosti. Ne možemo promijeniti način na koji se naša vlada ponaša. Ne pokušavam opravdati neaktivnost, ali pokušavam objasniti da je to jedan osjećaj koji prevladava u posljednjih nekoliko godina. Reakcija će doći, nisam siguran na koji način, ali ovo nije ista situacija kao tijekom prethodne agresije na Krim”, poručio je Makarov.

“Kada slušate objašnjenja ruskih vlasti, ne možete si pomoći a da ne osjećate kao da je ovo iz neke druge stvarnosti. Došlo je do određenog nesrazmjera s realnošću. Uvjeren sam da ovaj svijet mora ostati u prošlosti. Teško je objasniti je li riječ o nelogičnom bolesniku ili nelogičnom sustavu”, dodao je.

Makarov ističe da ovdje više nije riječ toliko o politici nego o igrama moći.

Je li ovo kraj za predsjednika Vladimira Putina? “Ne znam. Htio bih da njegova vladavina završi, ali ne znam koliko je to samo pusta želja jer sustav ima mnogo resursa i podrške. Nadam se da će sve ovo ubrzo završiti”, rekao je Makarov.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.