Medijski mogul Rupert Murdoch odlazi u mirovinu, na čelo Foxa dolazi njegov sin

Svijet 21. ruj 202317:03 0 komentara
Profimedia

Medijski mogul Rupert Murdoch povlači se s pozicije predsjednika uprave Foxa i News Corpa, priopćile su tvrtke.

Australskog poduzetnika će na čelu tih kompanija zamijeniti njegov sin Lachlan Murdoch. Promjena vodstva uslijedit će nakon godišnje skupštine kompanija sredinom studenog.

“U ime upravnih odbora Foxa i News Corpa, rukovodećih timova i svih dioničara koji su imali koristi od njegovog napornog rada, čestitam svom ocu na njegovoj izvanrednoj 70-godišnjoj karijeri”, rekao je Lachlan Murdoch.

“Zahvaljujemo mu na njegovoj viziji, pionirskom duhu, postojanoj odlučnosti i trajnom nasljeđu koje ostavlja tvrtkama koje je osnovao i bezbrojnim ljudima na koje je utjecao. Zahvalni smo što će biti predsjednik emeritus i znamo da će nastaviti pružati cijenjene savjete objema tvrtkama”, dodao je.

Murdoch, čije medijsko carstvo uključuje Wall Street Journal, Fox News i druge utjecajne medije, prema Forbesu je vrijedan više od 20 milijardi dolara.

Murdochovo medijsko carstvo potresali su skandali, a ove godine je najveću pozornost privukao Fox News.

Tvrtka Dominion Voting Systems tražila je odštetu od 1,6 milijardi dolara, optužujući Fox da joj je uništila ugled emitiranjem neutemeljenih tvrdnji da su njihovi strojevi za glasanje potajno mijenjali glasove u korist demokrata Joea Bidena, koji je pobijedio tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, republikanca, na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Fox News je uspio postići nagodbu u travnju i izbjeći suđenje. Nagodba Fox Newsa s tvrtkom Dominion Voting Systems u iznosu od 787,5 milijuna dolara najveća je javno poznata nagodba za klevetu u povijesti SAD-a koja uključuje medijsku tvrtku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ