Meloni u svađi s članovima G7? “To je za nju bila crvena linija”

Svijet 13. lip 202422:58 0 komentara
G7 summit
REUTERS/Yara Nardi

Italija je zahtijevala uklanjanje spominjanja "sigurnog i legalnog pobačaja" iz završne izjave ovotjednog samita skupine G7, rekli su diplomati u četvrtak.

Visoki američki dužnosnik rekao je da je američki predsjednik Joe Biden odbio taj zahtjev.

U priopćenju skupine G7 objavljenom nakon samita čelnika u Hirošimi u Japanu 2023. poziva se na “pristup sigurnom i legalnom pobačaju te skrbi nakon pobačaja”.

Sličan poziv predložili su francuski i kanadski diplomati tijekom pregovora uoči sastanka 2024., čiji je domaćin talijanska nacionalno konzervativna premijerka Giorgia Meloni.

“Sve druge zemlje su ih podržale, ali to je bila crvena linija za Meloni pa je nema u konačnom tekstu”, rekao je jedan diplomat za Reuters.

“Vidjet ćemo kakav će biti dogovor”

Ured Meloni je rekao da niti jedna nacija nije tražila uklanjanje “pitanja vezanih uz pobačaj” iz nacrta zaključaka, a talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da se pregovori nastavljaju.

“Različite delegacije raspravljaju o tome tako da je prerano raditi analize i beskorisno davati predviđanja. Vidjet ćemo na kraju kakav će biti dogovor”, rekao je Tajani za talijanski TV kanal Sky.

Meloni je odlučno protiv pobačaja, otkrivajući u nedavnoj autobiografiji da je njezina majka bila blizu toga da je pobaci.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u četvrtak da Francuska ne dijeli stavove o pobačaju s Italijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!