Ministar nakon otkrića prevare: Ne poduzeti ništa u vezi BBC-a više nije opcija

Svijet 21. svi 202111:001 komentar
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Britanski ministar pravosuđa u petak je rekao da ništa ne poduzeti glede načina upravljanja BBC-jem, javnom radiotelevizijom financiranom novcem poreznih obveznika, više "nije opcija" nakon otkrića kako je taj medij došao do intervjua s princezom Dijanom.

Izjava ministra Roberta Bucklanda je uslijedila nakon otkrića da se obmanom došlo do bombastičnog intervjua s princezom Dianom 1995. godine.

Istraga koju je vodio bivši sudac John Dyson zaključila je da se novinar BBC-a Martin Bashir poslužio obmanom i lažnim bankovnim izvadcima kako bi princezu Dianu privolio na intervju te da je nakon toga BBC “nažalost bio neučinkovit” u istrazi njegovih postupaka.

PROČITAJTE JOŠ

Ministar Buckland je za Times Radio kazao da taj slučaj postavlja pitanja o tome kako se vodi javna radiotelevizija.

“Ništa ne poduzeti mi se ne čini kao opcija, imajući na umu ozbiljnost svega što je sudac Dyson otkrio”, kazao je ministar.

BBC je otvorio istragu u studenom prošle godine nakon što je Charles Spencer, brat princeze Diane, rekao da je bio zaveden krivotvorenim dokumentima i “drugim prevarama” kako bi upoznao Bashira i tadašnju suprugu princa Charlesa.

Spencer je objasnio da ga je Bashir uvjerio da nagovori Dianu na intervju jer mu je rekao da ju prisluškuju tajne službe i da su dva visoka savjetnika plaćena za informacije o njoj.

Bashir se ispričao ali je rekao kako ne vjeruje da su lažni papiri uvjerili Dianu pristane na intervju.

“Iako BBC ne može vratiti vrijeme nakon četvrt stoljeća, možemo se danas potpuno i bezuvjetno ispričati”, kazao je u četvrtak čelnik BBC-a Tim Davie.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar