Ministar vanjskih poslova: Austrija ostaje neutralna

Svijet 18. svi 202211:14 3 komentara
Pixabay/Ilustracija

Austrijski ministar vanjskih poslova u srijedu je rekao da će njegova zemlja zadržati neutralni status iako su Švedska i Finska napravile potpuni zaokret u svojoj vanjskoj politici i zbog ruske invazije na Ukrajinu zatražile članstvo u NATO-u.

“Kod nas je situacija malo drugačija”, rekao je Alexander Schallenberg za njemački radio Deutschlandfunk, navodeći “ogromnu” potporu javnosti austrijskoj neutralnosti.

Schallenberg, čija zemlja 80 posto potreba za prirodnim plinom dobiva iz Rusije, je rekao da će Austrija radije nastaviti pružati humanitarnu pomoć Ukrajini umjesto slanja naoružanja.

“Uvelike pomažemo, ali ne s oružjem. Smatram da se pomoć Ukrajini ne može svesti samo na ratno naoružanje”, istaknuo je.

U srijedu su Švedska i Finska službeno zatražile prijem u NATO, što je jedna od najznačajnijih promjena u sigurnosnoj arhitektuti Europe u posljednjih nekoliko desetljeća.

Finska s Rusijom dijeli 1300 kilometara dugu granicu.

Švicarska, koja nije članica EU-a, i poznata je po neutralnom statusu, također naginje prema pridruženju vojnom savezu, kazao je za Reuters početkom mjeseca dužnosnik ministarstva obrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.