Moskva: Aktivisti optuženi za “rehabilitaciju nacizma”, pretreseni im stanovi

Svijet 21. ožu 202314:39
Alexander NEMENOV / AFP

Ruska policija pretražila je najmanje šest stanova vodećih aktivista za građanska prava iz udruge Memorial, izvijestila je u utorak ruska organizacija za ljudska prava OWD-Info.

U listopadu 2022., Memorial je bio jedan od triju dobitnika Nobelove nagrade za mir, uz bjeloruskog borca za ljudska prava Alesa Bjaljackog i ukrajinskog Centra za građanske slobode.

Aktiviste Memoriala se optužuje za “rehabilitaciju nacizma”.

Jan Račinski, voditelj Memoriala, također je na udaru vlasti, posebice nakon što je u prosincu, prilikom primanja nagrade, kritizirao ruski rat u Ukrajini.

Vrhovni sud Rusije je krajem 2021. godine naredio raspuštanje nevladine organizacije Memorial International,  uz optužbe da je “sustavno kršila” tzv. zakon o “stranim agentima”.

Ruski zakon o “stranim agentima” usvojen je 2012. godine i više puta je mijenjan.

On zahtijeva od nevladinih organizacija koje primaju stranu pomoć, a za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima, da budu registrirane i da se identificiraju kao “strani agenti” te da se podvrgnu reviziji.

Sadašnja istraga, pokrenuta početkom mjeseca, odnosi se na optužbe da se na Memorialovom popis žrtava progona nalaze i ljudi koji su tijekom Drugog svjetskog rata bili nacistički suradnici.

Memorijal su osnovali su 1987. godine aktivisti za ljudska prava u bivšem Sovjetskom Savezu koji su željeli osigurati da žrtve ugnjetavanja komunističkog režima nikada ne budu zaboravljene. Organizacija također stoji na čelu napora u borbi protiv militarizma, promicanju ljudskih prava i vladavine zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.