Moskva preimenovala trg kod veleposlanstva SAD-a u Narodna Republika Donjeck

Svijet 22. lip 202212:56
Izvor: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Rusija je promijenila naziv trga ispred američkog veleposlanstva u Moskvi u Narodna Republika Donjeck, naziv separatističke proruske regije na istoku Ukrajine.

Moskva je službeno priznala Narodnu Republiku Donjeck (DNR) u veljači, a nakon toga je došlo do invazije ruskih snaga na Ukrajinu. Zapadni saveznici koji podržavaju Ukrajinu u ratu protiv Rusije ne priznaju DNR kao neovisnu o Kijevu.

VEZANE VIJESTI

Uredbu o preimenovanju trga gradska uprava Moskve objavila je u srijedu.

Ime je odabrano u internetskoj anketi, a jedine druge mogućnosti za izbor bile su “Branitelji Donbasa” ili ime ubijenog vođe separatista – “Vladimir Šoga”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov javno je podržao plan preimenovanja trga.

Takva diplomatska provokacija nije nova taktika.

Godine 2018. trg ispred ruskog veleposlanstva u Washingtonu preimenovan je u Trg Borisa Nemcova, nakon što je 2014. ubijen taj ruski oporbeni političar. Moskva je na to ljutito reagirala.

Taj primjer je slijedio češki glavni grad Prag tako što je trg ispred ruskog veleposlanstva također nazvao po  Nemcovu. Šetnica pokraj veleposlanstva dobila je ime po Ani Politkovskoj, ubijenoj novinarki koja je kritizirala Kremlj.

Rusko veleposlanstvo je tada za svoju službenu adresu koristilo adresu zgrade konzulata.

Nakon što je u veljači počeo rat u Ukrajini, vlasti u Pragu promijenile su naziv ulice u kojoj se nalazi i konzulat, nazvavši je “Ulica ukrajinskih heroja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar