Može li stvarno doći do bankrota SAD-a? Evo što kaže stručnjak

Biznis 27. svi 202322:32 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Američka ministrica financija produžila je rok do 5. lipnja za podizanje gornje granice američkog duga. Bankrot bi značio recesiju koja bi se odrazila na cijeli svijet i uzrokovao veliku ekonomsku krizu. Ekonomski analitičar Damir Novotny objasnio je zašto zasad možemo biti optimistični.

Ako se ne omogući zaduživanje iznad 31,4 milijardu dolara, SAD bi mogao bankrotirati jer više neće moći uredno isplaćivati plaće, mirovine i rate kredita.

Bijela Kuća i Kongres su dobili još nekoliko dana za postizanje sporazuma oko podizanja zakonske granice duga. Američki je predsjednik optimističan i spreman na kompromis s republikancima oko javne potrošnje.

O američkom bankrotu i je li moguće da dođe do njega RTL je razgovarao s ekonomistom Damirom Novotnyjem.

Na pitanje koliko je realno da Amerika bankrotira, odgovorio je: “Naravno da nije. Savezna vlada se već nekoliko puta našla na ivici te litice, kako oni kažu, i nemogućnosti povećavanja javnog duga, a na taj način i smanjivanja mogućnosti otplate različitih obaveza savezne vlade. Međutim, moramo imati na umu da je dolar najsnažnija svjetska valuta.”

Šezdeset posto svih svjetskih depozita je u dolarima. Svi žele kupovati obveznice Sjedninjenih Država, tako da se uvijek nekako u proteklim godinama pronašlo riješenje da se ta litica izbjegne.

Kada bi došlo da takvog poremećaja nemogućnosti izmirivanja obaveza Vlade Američkih Država to bi imalo sigurno čitav niz negativnih učinaka na svjetske financije jer se jednostavno dugovi Savezne vlade ne bi mogli zbrinjivati.

“Međutim, Sjedinjene Države su decentralizirana zemlja. Njihove federalne države su u različitim financijskim položajima. Neke su u boljem položaju, neke u lošijem. Događalo se već u prošlosti da, recimo Kalifornija nije mogla zbrinjavati svoje dugove”, poručio je Novotny.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ