Može li Vladimir Putin pobijediti u ratu u Ukrajini?

Svijet 21. tra 202221:24 1 komentar
Vladimir Putin, Sergej Šojgu
Russian Presidential Press Service/Kremlin/Handout via REUTERS

Zapadni dužnosnici kažu da vide neke znakove koji ukazuju na to da Rusija rješava neke od problema koje je imala u prvim tjednima invazije na Ukrajine.

Činjenica da pokušavaju napredovati duž užeg niza linija znači da su pitanja poput zapovijedanja i kontrole bolja.

No, dužnosnici navode da se Rusi i dalje oslanjaju na duge vojne konvoje zbog čega su i dalje ranjivi na napade. Što se tiče ukrajinskih vojnika, dužnosnici navode da se “nastavljaju se boriti na vrlo pametan i vrlo učinkovit način”.

VEZANA VIJEST

Dodaju da su neke od ruskih komunikacijskih linija još prilično dugačke i izložene napadima sa zapada.

Dužnosnici kažu da je Vladimir Putin “još uvijek u poziciji da pobijedi”, s nizom mogućih ishoda, od kojih se nijedan ne očekuje brzo. Zapad se priprema za dugotrajnu vojnu pomoć Ukrajini “kroz produljeno razdoblje sukoba…. možda veći dio ostatka ove godine”.

Kako piše BBC, moguće je da ruska vojna kampanja bude uspješna u Donbasu, što bi ih moglo navesti da ponovno razmotre neke svoje ranije ciljeve kao što su Kijev i Odesa.

Dužnosnici također navode da ruske snage imaju otprilike tri prema jedan brojčano prednost u odnosu na ukrajinsku vojsku, ali mnogo ovisi o tome koliko pametno Moskva koristi te snage i kakve sposobnosti imaju ukrajinski branitelji.

Navode da Rusija još uvijek ima veliki broj vojnika, između 5.000 i 10.000, u području oko Mariupolja. Dodaju da ako Putin želi izolirati Mariupolj, to neće biti jednostavno te će se tako ograničavati sposobnost tih snaga da sudjeluju u operacijama u Donbasu.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (1)

Prikaži sve komentare