Muškarac se napio pa izgubio USB s osjetljivim podacima svih sugrađana

Svijet 24. lip 202209:40 > 09:43
Izvor: Kei Scampa/Pexels/Ilustracija

Vlasti japanskog grada Amagasakija izvijestile su da je neimenovani radnik iz Japana izgubio USB disk s osobnim podacima svih stanovnika toga grada.

Kako piše CNN pozivajući se na japanski javni servis NHK, muškarac u 40-ima zaspao je na ulici nakon što se napio u restoranu. Kad se probudio, više mu nije bilo torbe u kojoj se nalazio i USB disk.

Radi se o radniku tvrtke koja pruža usluge kućanstvima koja su oslobođena poreza, stoji u priopćenju gradske vlade.

U utorak je otišao u informativni centar gradske uprave i podatke stanovnika prenio na disk. Podaci su uključivali imena, datume rođenja i adrese svih 465.177 stanovnika, navodi se u priopćenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Na USB-u su se nalazile i osjetljive informacije, uključujući porezne podatke, nazive i brojeve bankovnih računa, te podatke o kućanstvima koja primaju neku vrstu socijalnu pomoć, primjerice, dječji doplatak.

Zaposlenik je dan nakon incidenta tražio flash disk, ali ga nije mogao pronaći pa je policiji prijavio gubitak osobnih stvari. Kasnije tog poslijepodneva, tvrtka je obavijestila gradske vlasti o gubitku. Flash disk je šifriran, a curenje podataka još nije potvrđeno, navodi se.

U priopćenju se dodaje da iako je zaposlenik bio ovlašten za pristup podacima, nije dobio dopuštenje da ih prenese na poseban disk.

Kritizirali su radnika jer nakon završetka posla u gradskom uredu nije izbrisao podatke s diska.

Vlasti su u četvrtak održale tiskovnu konferenciju na kojoj su se gradonačelnik i drugi dužnosnici ispričali stanovnicima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar