N1 iz Ukrajine: Cijeli dan se čuju sirene, granatirana skladišta hrane i nafte

Svijet 12. ožu 202218:20 > 18:21
Ana Mlinarić, s mjesta događaja
Izvor: N1

Naša Ana Mlinarić nalazi se u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine.

“Ljudi su dosta nemirni nakon jučerašnjeg dana s obzirom na to da su granatirana dva grada ovdje na zapadu Ukrajine, na svega 100 ili 150 km od Lavova. Ivano Frankivsk granatiran je i prvog dana ruske invazije, no Lutsk je jučer prvi puta granatiran. U oba slučaja radilo se o aerodromima koji su bili mete. Od gradonačelika Lutska čuli smo kako su stradala 4 zaposlenika aerodroma, još 6 je ozlijeđeno. Danas tako izravnog ratnog djelovanja nije bilo, ali cijeli dan se čuju sirene pa nije nimalo ugodno ni stanovnicima Lavova ni Ukrajincima koji su došli ovdje nadajući se da će biti mirno.

VEZANE VIJESTI

I dalje kroz cijeli dan, jutro i noć nastavljeni su ruski napadi na mete koje imaju otpočetka invazije, tako smo mogli vidjeti da je bilo napada na Kijev, Harkiv i na Mariupolj i Mikolaev. Rusi sada već neko vrijeme ne granatiraju samo strateške vojne ciljeve, tako su danas granatirani hotel i dva skladišta sa smrznutom hranom, bombardirana su i dva skladišta s naftom. To je posebno problem jer i ovdje na zapadu primjećujemo da nema dovoljno goriva, svega dva, tri sata nakon što cisterna dođe, više ga nema na crpki. Vlada je jučer donijela neke odluke, pokušavaju smanjenjem PDV-a i ukidanjem trošarina osigurati dovoljne količine, ali i zadržati prihvatljivu cijenu.

Danas smo čuli i da je gotovo 960.000 Ukrajinaca bez struje, 260.000 Ukrajinca nema grijanje. Posebno je teško u Mariupolju gdje danima nema ni telefonske veze. Čuli smo i tijekom dana Zelenskog, po prvi puta je iznio koliko je ukrajinskih vojnika izgubilo život, 1.300 vojnika, podijelio je i brojku od 500 do 600 ruskih vojnika koje su zarobili. Rekao je i kako se osniva ured za razmjenu zarobljenika jer je broj zarobljenih ruskih vojnika sve veći i veći.

Inače, Zelenski je danas govorio i o razgovorima s Putinom koje Putin odbija. Danas predlaže da se oni održe u Izraelu pod potkroviteljsktvom i uz medijaciju izraelskog premijera”, rekla je Mlinarić.

Tijek događaja pratite OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar