N1 na rumunjsko-ukrajinskoj granici: Ovaj čovjek ima najteži i najljepši posao

Svijet 23. ožu 202210:32
Izvor: N1/Aleksandar Cvrkotić

Sve više Ukrajinaca bježi iz zemlje, a prema posljednjim podacima taj broj je veći od tri milijuna. U samo jednom danu u Rumunjsku je na graničnom prijelazu Siret ušlo 2.700 ljudi. Na tom prijelazu je i reporterka N1 Vanja Đurić koja je razgovarala s osobom koja na tom mjestu ima najteži posao - klaunom koji pokušava oraspoložiti djecu koja dolaze iz Ukrajine.

Crveni nos, šeširić i plavi šal. Nasmijani klaun iz Rumunjske dočekuje male Ukrajince. Plišana lutka tigrića navučena na njegovu ruku pozdravlja pridošlice iz ratom zahvaćene susjedne zemlje. Naravno, tu su i baloni – gumene vrećice ispunjene zrakom – tako jednostavna igračka koja mališanima neizostavno izmami osmijeh. Djeci je nekad potrebno tako malo.

Čini se da ovaj upečatljivi gospodin ima najteži posao na graničnom prijelazu Siret.

“Posao jest težak zadatak, ali čini mi se da se odraslima ovo čak i više sviđa nego djeci. Jer su pod velikim stresom i kada me vide s djecom, to je nekad dobro za njih”, kaže klaun u razgovoru s reporterkom N1.

vezane vijesti

Dodaje, međutim, da na kraju dana nije tužan. “Djeca mi toliko toga daju. Mali osmijeh, malo ljubavi, za mene su veliki kao čitav svijet. To je prelijepo. Svima nam je neophodno da iskusimo ovu situaciju, zaboravite na vlastite probleme”, ističe on.

Male Ukrajince na granici čekaju i slatkiši i igračke. A, odatle idu dalje da potraže sklonište od rata. Procjenjuje se da je dosad više od tri milijuna Ukrajinaca napustilo zemlju.

Kako javlja reporterka N1, rumunjsko-ukrajinsku granicu prelaze majke s decom i stariji ljudi, budući da je mlađim, vojno sposobnim muškarcima zabranjeno da napuštaju Ukrajinu. Samo kroz Rumunjsku dosad je prošlo oko pola milijuna Ukrajinaca, dok ih je 80.000 još uvijek u toj zemlju.

Azil u Rumunjskoj dosad je zatražilo 4.000 ljudi.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar