Nadbiskupija Köln: Izvještaj o seksualnom nasilju tereti nadbiskupa i kardinala

Svijet 18. ožu 202114:14 > 14:272 komentara
INA FASSBENDER / AFP

Nadbiskupija u Kölnu objavila je izvještaj o tome kako su nadležni u Crkvi postupali u slučajevima klerika optuženih za seksualna zlostavljanja.

Prije mjesec dana Der Spiegel je objavio tekst o izvještaju o obradama slučajeva pri Nadbiskupiji Köln, gdje se navodilo “više od 300 žrtava i preko 200 optuženih” za seksualno zlostavljanje. Spiegel je navodio čak i to da je Nadbiskupija “zapela u krizu” zbog spore obrade slučajeva.

Mjesec dana poslije list donosi vijest o tome da je Nadbiskupija Köln objavila izvještaj u kojem se kao odgovorne osobe navode hamburški nadbiskup Stefan Heße i kardinal Joachim Meisner. Riječ je o slučajevima zlostavljanja u razdoblju od 1975. do 2018. godine, a kao krivnja odgovornih koje se sada proziva, navode se pogreške u postupanju s počiniteljima i žrtvama.

I dok Heße odlučno negira da je kriv, zasad je sigurno samo to da Meisner sigurno neće odgovarati niti će biti procesuiran. Meisner je, naime, preminuo 2017. godine. Uz njega se spominju optužbe da je čuvao tajne dokumente o navodima o seksualnom  zlostavljanju, i to navodno u 24 slučaja.

Nadbiskupija Köln je angažirala dvoje istražitelja kako bi pronašli o koliko je slučajeva zataškavanja seksualnog zlostavljanja riječ. Oni su došli do brojke od 236 sumnjivih slučajeva zataškavanja zločina, pri čemu su osumnjičeni mahom svećenici, a žrtve mahom dječaci u dobi do 14 godina.

U konačnom dokumentu, navodi Der Spiegel, spominje se povreda dužnosti, zapravo prikrivanje, kao krivnja još nekoliko klerika tamošnje katoličke crkve na nižim razinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar