Nakon žestokih ruskih napada na snazi isključenja struje u cijeloj Ukrajini

Svijet 05. pro 202222:34
Izvor: REUTERS/Shannon Stapleton

Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo upozorila je u ponedjeljak da će na cijelom području zemlje biti na snazi isključenja struje zbog novih ruskih napada na elektroenergetski sustav.

“Zbog posljedica raketiranja (…) u svim dijelovima Ukrajine uvode se izvanredna isključenja struje kako bi se održala ravnoteža između proizvodnje i potrošnje. Struja će se poglavito osigurati za važnu infrastrukturu”, objavio je Ukrenergo na Telegramu.

“Situacija je teška, ali je pod kontrolom”, dodao je Ukrenergo dok su snage Kijeva priopćile da su uništile više od 60 od sedamdesetak raketa što su ih ispalili Rusi.

VEZANA VIJEST

Ipak, “neke elektrane neko vrijeme neće moći raditi punim kapacitetom”, navodi distributer. “Uz daljnji pad temperature ispod ništice u iduća 24 sata, to će prouzročiti deficit struje u sustavu”.

U tijeku su žurne popravke, navodi Ukrenergo.

Ruska vojska je priznala da je “izvela masovni zračni udar visokopreciznim oružjem” u ponedjeljak oko 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s vojskom.

Pošto je pretrpjela velike poraze u sukobu koji je prerastao u najveći u Europi od Drugog svjetskog rata, Rusija je u listopadu počela razarati ukrajinsku energetsku infrastrukturu, zbog čega su na snazi isključenja struje.

U petak je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da su ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu “neminovni”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar