Deseci tisuća Čeha na ulicama, prosvjeduju protiv vlade, NATO-a i EU-a

Svijet 28. ruj 202217:141 komentar
Izvor: REUTERS/David W Cerny

Nekoliko desetaka tisuća Čeha u srijedu se okupilo u Pragu kako bi prosvjedovali protiv vladinog upravljanja energetskom krizom te članstva zemlje u NATO-u i Europskoj uniji.

Prosvjede na glavnom praškom trgu na nacionalni praznik organizirale su krajnja desnica i druge ekstremne političke grupacije poput komunista, a policija je procijenila da je na njemu bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, u usporedbi sa 70 tisuća koliko ih je bilo 3. rujna.

Skupina koja je organizirala događaj, imena „Češka Republika na prvom mjestu!“, protivi se članstvu u EU-u i NATO-u i poziva da država bude vojno neutralna.

VEZANE VIJESTI

Prosvjednici su nosili natpise poput „završite komediju“, a mnogi su nosili češke zastave, prenosi Reuters.

„Ova vlada je anti-češka. Ona samo služi Bruxellesu, američkoj moći i NATO-u. Ona ne mari za češke građane“, rekao je na prosvjedu 53-godišnji Pavel Nebel.

Prosvjedi su krenuli s češkom himnom u izvedbi krajnje desnog pjevača, nakon čega su na pozornici izmjenjivali govori kritičara vlasti.

„Vlada ima dvije dužnosti: sigurnost i ekonomsko blagostanje. Ova vlada ne ispunjava nijedno“, rekao je jedan govornik.

Stotine ljudi okupilo se i u drugim gradovima gdje su mogli pratiti izravni prijenos iz Praga.

Visoke cijene energenata stvorile su pritisak na sve vlade u Europi koje se nose s ublažavanjem posljedica visokih energenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar