Nestašica jaja u Britaniji, Tesco će proizvođačima dati 16 milijuna eura potpora

Svijet 25. stu 202217:01
Izvor: Pexels

Najveći britanski lanac supermarketa Tesco objavio je u petak da će osigurati oko 14 milijuna funti (16,3 milijuna eura) dodatne potpore za proizvodnju jaja.

Britanska industrija jaja trenutno je u krizi i veliki lanci supermarketa, uključujući Tesco, Asda-u i Lidl, prisiljeni su zbog nestašice racionirati prodaju jaja.

Trgovci su nestašicu pripisali ptičjoj gripi, najtežoj u povijesti Britanije, koja je rezultirala usmrćivanjem brojnih ptica i izazvala paničnu kupnju.

Dobavljači pak upiru prstom u nisku otkupnu cijenu jaja, kada se uzme u obzir snažan rast troškova hrane i energije, što je neke natjeralo da odustanu od uzgoja, a rezultat su smanjeni kapaciteti.

VEZANA VIJEST

Tesco je zato najavio 13,9 milijuna funti potpore za proizvodnju, koje će isplatiti do ožujka 2023. Time će iznos njegove potpore od ožujka ove godine porasti na 27,5 milijuna funti (32 milijuna eura).

Kompanija je poručila da će potpora biti isplaćena dobavljačima kako bi pokrili troškove skladištenja, prerade i proizvodnje jaja, uključujući i eventualno poskupljenje hrane za nesilice.

„Tesco će nastaviti surađivati sa svojim dobavljačima kako bi uzgajivači dobili dodatna ulaganja u što kraćem roku”, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar