“Nijemci u robnu kuću smiju ići samo ako prethodno rezerviraju termin”

Svijet 09. ožu 202118:01 > 22:16

Novinar Deustche Wellea Srećko Matić opisao je u direktnom javljanju u program N1 u Newsroomu kako se trenutno živi u epidemiji u Njemačkoj, ali i kakvi se politički sukobi događaju mimo koronakrize.

Od 8. ožujka u Njemačkoj su na snazi nova pravila, nove mjere, tako da su određeni prostori otvoreni.

“Na prvi pogled sve izgleda sasvim normalno”, kazao je Matić i onda pokazao na primjeru na ulici:

VEZANE VIJESTI

“Trgovine su otvorene. Ovdje imamo robnu kuću, ali ne mogu ući u robnu kuću tek tako, nego prvo moraju rezervirati termin. To se zove click & meet.”

Objasnio je da rezervirani termin može trajati 30, 60, 90 minuta, koliko već prodajno mjesto odluči, da se pritom moraju nositi maske FFP2, da se pri registraciji i ulasku moraju ostaviti osobni podaci. Osim toga postoje stroga pravila koliko kupaca smije biti u dućanu, odnosno svaka osoba mora imati najmanje 40 metara četvornih na raspolaganju, zbog čega mnoge trgovine nisu otvorene.

Što se političkih turbulencija tiče, Matić je objasnio da je Služba za zaštitu ustavnog poretka zaključila da stranka AfD predstavlja prijetnju ustavnom poretku. Matić je podsjetio da su njemačke tajne službe jednom već provjeravale AfP. No, ovaj put od toga (još uvijek) neće biti ništa.

“Stranke iz Bundestaga su odranije već zahtijevale da se AfD intenzivnije promatra. Zbog toga su zaslužile kritike dijela javnosti, jer se politički obračun AfD-a mora obaviti u Bundestagu”, kazao je.

“To da se dogodi progon pravne države da se vidi je li AfD ekstremistička, to svi ovdje znaju”, objasnio je kakva je percepcija Njemaca u vezi te stranke.

Kazao je da bi 9 od 10 upitanih na pitanje koja je to stranka protiv stranaca, migranata, izbjeglica, odgovorilo da je to AfD.

Uostalom, zaključio je, riječ je o stranci kojoj politička budućnost zbog takvih stavova u Njemačkoj, barem zasad, ne izgleda dobro:

“AfD stagnira, ima podršku od 10 ili 11 posto.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar