Nizozemska zabranila ulazak Davidu Ickeu u EU na dvije godine

Svijet 04. stu 202215:39
Kevin J. Frost / Alamy / Alamy / Profimedia

Nizozemska vlada zabranila je britanskom teoretičaru urota Davidu Ickeu da dolazi u Nizozemsku i cijeli šengenski prostor dvije godine zbog bojazni da bi svojim prisustvom mogao remetiti javni red i mir.

Ocijenivši da ga je zabranio “fašistički nizozemski režim”, Icke je na svojoj internetskoj stranici objavio pismo koje mu je u četvrtak poslala nizozemska imigracijska služba u ime državnog tajnika za pravosuđe i sigurnost Erica van der Burga.

Icke je bivši profesionalni nogometaš i televizijski voditelj koji tvrdi da svijetom vladaju reptili.

Icke je trebao govoriti na prosvjedu u Amsterdamu u nedjelju protiv rata u Ukrajini, nizozemske vlade i rasta cijena energije.

Policija u Amsterdamu boji se da će izbiti sukobi, čak i ako Icke bude sudjelovao samo putem video veze.

„Ovim Vas pismom obavještavam da ste označeni u Šengenskom informacijskom sustavu na dvije godine i da ne smijete ući u šengenski prostor”, navodi se u pismu.

„Godinama ste međunarodno poznati kao promicatelj teorija urote”, dodaje se.

Ickeovo prisustvo, koji je u „prošlosti iznosio antisemitske i uvredljive izjave”, moglo bi dovesti do nemira u Nizozemskoj u vrijeme kada su nasilje i prijetnje političarima u porastu, smatraju nizozemske vlasti.

Nizozemske vlasti navode da je to drugi put da poduzimaju takvu mjeru, nakon zabrane 2019. izrečene Stevenu Andersonu, američkom propovjedniku koji vjeruje da homoseksualce treba pogubiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.