Njemački kancelar: Primanje Ukrajine u NATO nije u planovima

Svijet 14. velj 202217:39
Handout / UKRAINE PRESIDENCY / AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da trenutačno nema planova za primanje Ukrajine u zapadne saveze poput NATO-a, unatoč onome što Moskva implicira u svojim sigurnosnim zahtjevima u ukrajinskoj krizi, dok je čelnik Ukrajine rekao da bi članstvo u NATO-u dalo veću sigurnost toj zemlji.

“Zbog toga je pomalo neobično što ruska vlada nešto što praktički nije na dnevnom redu čini predmetom velikih političkih problema”, rekao je Scholz nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Kijevu.

“To je, na kraju krajeva, izazov s kojim se zapravo suočavamo. Da nešto što uopće nije problem sada postaje problem”, rekao je.

VEZANA VIJEST

Zelenskij je istaknuo da bi članstvo u obrambenom savezu Ukajini dalo većiosjećaj sigurnosti.

“Nažalost, ne ovisi sve o nama”, rekao je.

Ukrajinski predsjednik je ukazao na činjenicu da je težnja za članstvom u NATO-u upisana u nacionalni ustav.

“Kada ćemo tamo stići, nitko ne zna, čak ni neke članice NATO-a”, rekao je. “Moramo nastaviti putem koji smo odabrali.”

Scholz je ponudio Ukrajini još 150 milijuna eura pomoći pri posjetu Kijevu. To je dodatna pomoć uz 150 milijuna eura zajma koji još nije isplaćen, rekao je Scholz na konferenciji za medije sa Zelenskijem.

Dvojica lidera razgovarala su gotovo dva sata, dulje nego što je predviđeno.

“U vrlo ozbiljna vremena posjećujem Ukrajinu”, rekao je Scholz i ponovio da Njemačka čvrsto stoji na strani Kijeva usred bojazni od rata s Rusijom.

Nijedna zemlja na svijetu nije dala više financijske pomoći Ukrajini od Njemačke u proteklih osam godina, rekao je kancelar. U tom razdoblju isplaćeno je više od dvije milijarde eura.

Scholz je naveo da od Rusije očekuje jasne korake za deeskalaciju sukoba s Ukrajinom, dodavši da su Njemačka i njezini zapadni saveznici spremni za ozbiljan dijalog s Rusijom o europskoj sigurnosti.

“Spremni smo za ozbiljan dijalog s Rusijom o europskim sigurnosnim pitanjima”, rekao je Scholz na konferenciji za medije.

Njemački kancelar je rekao da je Zapad spreman uvesti “vrlo dalekosežne i učinkovite sankcije” ako Rusija ugrozi teritorijalni integritet Ukrajine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.