Njemački ministar gospodarstva: Urušava se jedinstvo EU-a oko sankcija Rusiji

Svijet 29. svi 202220:47 0 komentara
Klaus/Pexels

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u nedjelju je izrazio zabrinutost zbog urušavanja jedinstva Europske unije uoči sastanka na vrhu na kojemu će raspravljati o embargu na rusku naftu te planu da prekine ovisnost o ruskim energentima.

Čelnici EU-a sastat će se u ponedjeljak i utorak kako bi raspravljali o novome paketu sankcija Rusiji, koji bi mogao uključivati embargo na naftu te program kojime se nastoji ubrzati prekidanje ovisnosti o fosilnim gorivima, među ostalima i ruskome plinu.

VEZANE VIJESTI

“Nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, vidjeli smo što se može dogoditi ako je Europa ujedinjena. Nadamo se da će se ujedinjenost pokazati i na sutrašnjem samitu, iako se već počela urušavati”, rekao je Habeck na tiskovnoj konferenciji.

Europske su zemlje u petak pokušale postići dogovor o embargu na pomorske pošiljke ruske nafte uz dopuštanje pošiljki naftovodom, kao kompromis kojim bi se moglo pridobiti Mađarsku te deblokirati nove sankcije nametnute Moskvi.

Habeck je pozvao Njemačku da na samitu nastupi ujedinjeno, umjesto da se suzdržava od glasanja zbog razilaženja u mišljenju unutar njemačke vladajuće koalicije. Pozvao je i na slično jedinstvo država članica Europske unije.

“Europa je i dalje ogromno ekonomsko područje s nevjerojatnom ekonomskom moći. Kada je ujedinjena, tu moć može iskoristiti”, rekao je Habeck na otvaranju hannoverskog sajma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.