Ova regija želi da dan traje 26 sati

Svijet 11. tra 202409:44 1 komentar
Ilustracija/Unsplash/Michael Fousert

Najsjevernija norveška regija zatražila je od Europske komisije dopuštenje za uspostavu vremenske zone s 26-satnim danom.

Bizarni plan, koji promovira lokalni gradonačelnik u Arktičkom krugu blizu ruske granice, ima za cilj potaknuti lokalne vrijednosti, produžiti obiteljsko vrijeme i privući nove stanovnike u regiju. Sve lijepe ideje, ali u praksi detalji ostaju u najboljem slučaju nejasni.

U svom pismu Europskoj komisiji – koja je potvrdila da je primila zahtjev – regija traži od tijela EU-a da uputi norveške vlasti da odobre stvaranje vremenske zone s 26-satnim danom umjesto 24-satnog dana, piše Politico.

Kako bi nove vremenske zone funkcionirale u praksi? Wenche Pedersen, gradonačelnica Vadsøa koja je napisala pismo, nije sigurna.

“Nismo puno razmišljali o tome”, rekla je. “Sat će prijeći s 12 na 13… i moramo vidjeti kako će to ići. Ne vjerujem da će pristati pa nismo razmišljali o svim detaljima.”

Prema Pedersen, regija se bori da privuče nove stanovnike, ali gradonačelnik se nada da će se to promijeniti izlaganjem jedinstvenih vrijednosti ovog područja.

“Kroz naš projekt ‘MOREtime'”, cilj nam je slaviti i promovirati ovaj jedinstveni način života, nudeći pojedincima priliku da uživaju u više kvalitetnog vremena baveći se aktivnostima kao što su ribolov, lov, učenje novih jezika ili jednostavno druženje s voljenima.”

“Što je dobro u životu ovdje? Vrijeme”, rekla je za Politico.

“Ne trčimo za autobusima ili za vlakovima, niti moramo dugo putovati na posao i tako dalje”, dodala je. “Vrlo smo zadovoljni životom u dijelu Norveške gdje imamo više vremena za druženje s prijateljima, obitelji i vremenu provedenom zajedno”

Pedersen se nada da će produljenjem trajanja dana više ljudi biti inspirirano da se presele u udaljenu regiju. Osigurati da to područje bude naseljeno “važnije je nego ikada” u svjetlu ruskog rata protiv Ukrajine, dodala je Pedersen.

“Sviđa nam se naš način života i mislimo da bi to moglo biti vrlo uzbudljivo, posebno za obitelji s malom djecom”, rekla je gradonačelnica. “Mislim da je mirniji i bolji svakodnevni život nego u velikom gradu.”

Može li se to stvarno dogoditi?

Norveška nije članica EU-a, ali je zemlja dio Europskog gospodarskog prostora (EEA). Dok direktiva EU-a regulira ljetno računanje vremena, drugo je pitanje ima li ovlasti za stvaranje zasebnih vremenskih zona.

Prema dužnosniku Komisije, vremenske zone su stvar samih zemalja, tako da je malo vjerojatno da će EU moći odobriti zahtjev regije.

Ipak, Pedersen se nada da će barem proširiti glas o jedinstvenosti sjeverne Norveške.

“U tom smo pogledu jedna od najbogatijih regija u Europi jer imamo više vremena”, rekla je Pedersen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare