Nova opasna droga preplavila je tržište: Stiže iz Kine, a toliko je jaka da je teško odrediti sigurnu dozu

Svijet 05. svi 202408:16 2 komentara
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Nakon što je američka vlada pokušala smanjiti opskrbu fentanilom, jednom od najsmrtonosnijih droga koja se velikom brzinom proširila svijetom, na tržištu se pojavio nitazen. Riječ je o opioidu koji se na crnom tržištu često pojavljuje s drugim drogama. O jačini te supstancije govori činjenica da mu je teško odrediti minimalnu, sigurnu dozu.

Broj hospitaliziranih zbog trovanja opioidima znatno je porastao u Danskoj. Polovina smrtnih slučajeva kod mladih povezana je s drogom, piše HRT.

“Posebno nas zabrinjava povećana dostupnost opioida. Mogu se kupiti online ili na kioscima”, kaže Niels Sandoe iz Nacionalnog odbora za zdravstvo Danske.

Opioidi spadaju u skupinu lijekova protiv bolova koji otupljuju središnji živčani sustav. Najpoznatiji su morfin, metadon, fentanil i tramadol.

“Da, u gradu ima mnogo onih koji ih uzimaju”, kaže Kristoffer Madvig.

“Tramadol, kortizon, opioide nalazimo u autobusima, oko stražnjih sjedala. S time se nismo susretali prije ove zime”, kaže vozač autobusa Brian Plagborg.

Među konzumentima je i sve više mlađih maloljetnika.

“Vidim to kao velik problem u Danskoj, posebno ovdje u Esbjergu”, kaže student Omar Damić.

“Dilere nije briga za vas. Žele vaš novac. Nemojte im ga dati. Vaš život vrijedi više od vrećice koju plaćate £10 funti”, upozorava bivši ovisnik Matt Perry.

No nije Danska iznimka. Više od 100 smrtnih slučajeva u proteklih devet mjeseci prijavljeno je u Velikoj Britaniji i to od uzimanja opioida zvanih nitazen.

Lijek je toliko jak da mu je teško odrediti čak i minimalnu sigurnu dozu.

U prosjeku svaka tri tjedna nitazen odnese jedan mladi život.

Nudi se na raznim društvenim platformama. Liječnici smatraju da vlada presporo reagira na brzo širenje tih opojnih lijekova.

“Agencija za kriminal kaže da se proizvodi u ilegalnim kineskim laboratorijima odakle stiže u Ujedinjeno Kraljevstvo. Mislim da je stanje gore nego što to pokazuju brojevi”, kaže dr. Judith Yates.

Nitazeni su se pojavili kada je vlada pokušavala smanjiti opskrbu fentanilom, koji je izazvao veliki problem u SAD-u. Na tržište nerijetko dolazi pomiješan s drugim drogama.

Jedna od posljedica te nove droge može se vidjeti na ulicama koje su prepune ovisnika, kao što je to bio slučaj i kod fentanila.

“Neke rane idu duboko, sve do kostiju. Ponekad ima i crva i sličnog. Kada si toliko ovisan ne znaš da je to na tebi. Nisi svjestan što se događa s tvojim tijelom”, kaže Colleen iz udruge za pomoć ovisnicima “Savage Sisters”.

Proizvodnja opioida je jeftina i jednostavna i lako se transportira u SAD. Američki državni tajnik Antony Blinken ovaj je tjedan u Kini pokušao s kineskim ministrom javne sigurnosti dogovoriti zajedničke mjera kojima bi se zaustavio izvoz narkotika u SAD.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare