Novaja Gazeta: Rus s autizmom i shizofrenijom dobio poziv u vojnu službu

Izvor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia / ilustracija

Vojni komesarijat u Moskvi uručio je obavijest o mobilizaciji Georgiju Golokolenku, 21-godišnjem muškarcu s invaliditetom, rekao je njegov rođak za TV kanal Dozhd.

Muškarac je službeno proglašen nesposobnom osobom zadnje dvije godine. Dijagnosticirana mu je shizofrenija i poremećaj iz spektra autizma, piše Novaja Gazeta.

Njegova je majka 2020. godine podnijela zahtjev kako bi zakonski dobila skrbništvo nad njim zbog njegovo invaliditeta. Sud je presudio da Golokolenko nije u stanju “razumjeti prirodu i značaj građanskog postupka” niti samostalno provoditi svoja prava i odgovornosti.

VEZANA VIJEST

Prema riječima njegove rodbine, mladić ne može govoriti niti se brinuti o sebi. Nikada nije išao u školu niti je služio vojsku. Liječnička potvrda pokazuje da još kao dijete bio priznat kao osoba s invaliditetom.

Nije to prvi put da se regrutira osoba s određenim poteškoćama ili zdravstvenim problemima. Ranije je regrutni ured u ruskom Sahalinu unovačio 40-godišnjeg muškarca kojem je dijagnosticiran dijabetes tipa 1 i ozljeda kralježnice.

Čelnici Vladimirske regije, Jakutije, Sevastopolja i Burjatije izvijestili su o brojnim kršenjima tijekom provođenja djelomične mobilizacije. Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao je ranije da je regionalna vlada povukla poziv za 70 stanovnika nakon što su primili pritužbe lokalnog stanovništva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar