Nove optužbe na račun Rusije: Vode li tisuće postupaka za “narušavanje ugleda”?

Svijet 22. srp 202222:27 3 komentara
SPUTNIK / REUTERS

Ruska policija je podnijela više od 3300 prijava za "narušavanje ugleda" vojske, priopćila je u petak nevladina organizacija, što je prekršaj koji se kažnjava od početka ožujka kako bi se ušutkali kritičari vojne ofenzive na Ukrajinu.

NVO “Mrežne slobode” koja pruža pravnu pomoć žrtvama političkog progona u Rusiji, dodaje da je do tog broja došla između 4. ožujka i 14. srpnja na temelju podataka ruskog ministarstva unutarnjih poslova.

“Policija u prosjeku podnese 35 prekršajnih prijava za narušavanje ugleda vojske u radnom danu”, dodaje NVO na Telegramu.

Za ovaj prekršaj je zapriječena novčana kazna do 1700 eura za građane i 17 000 eura za pravnu osobu. Iznos novčane kazne određuje sud nakon saslušanja.

Kako navodi NVO, ruski sudovi su već odredili više od 1500 novčanih kazni za “narušavanje ugleda” vojske ukupne vrijednosti više od 845 000 eura.

Progon može potaknuti i najmanja kritika ofenzive na Ukrajinu u javnom prostoru ili na društvenim mrežama.

Kako navodi specijalizirana nevladina organizacija OVD-Info, gotovo 200 ljudi koji su osudili intervenciju u Ukrajini progonjeni su u Rusiji u okviru sudskih postupaka za koje mogu dobiti teške zatvorske kazne.

Dana 8. srpnja vijećnik u moskovskoj skupštini Aleksej Gorinov osuđen je tako na sedam godina zatvora za “širenje lažnih vijesti” o ruskoj vojsci pošto je javno osudio napad na Ukrajinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.