Nuklearka Zaporižja opet spojena na elektromrežu

Svijet 26. kol 202216:08 1 komentar
Ed JONES / AFP/ ILUSTRACIJA

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja, najveća u Europi, pod ruskom okupacijom i na udaru granatiranja, u petak je ponovno spojena na električnu mrežu pošto je dan ranije bila isključena, priopćio je ukrajinski operater Energoatom.

“Jedan od reaktora elektrane Zaporižja koji je dan ranije bio ugašen, ponovno je danas (petak) priključen na električnu mrežu”, objavio je Energoatom na Telegramu, istaknuvši da sigurnosni sustavi normalno rade.

Uključeni reaktor “proizvodi električnu energiju za potrebe Ukrajine”, dodaje operater. “Povećanje njegove snage je u tijeku”.

“Radnici elektrane Zaporižja pravi su junaci” koji paze na “nuklearnu sigurnost Ukrajine i cijele Europe”, naglasio je Energoatom.

VEZANA VIJEST

Ukrajina je u četvrtak priopćila da je elektrana Zaporižja, smještena u istoimenoj oblasti na jugu zemlje, “potpuno isključena” iz mreže “prvi put u svojoj povijesti”, nakon oštećenja dalekovoda.

Nuklearka koja ima šest reaktora snage 1000 megavata svaki, u ožujku je pala u ruke ruske vojske.

Moskva i Kijev se već tjednima međusobno optužuju za granatiranje područja oko elektrane, zbog čega se strahovalo od nuklearne katastrofe.

UN je pozvao da se oko elektrane uspostavi demilitarizirana zona kako bi se zajamčila sigurnost i omogućio dolazak međunarodne inspekcijske misije.

Dolazak nadzorne misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) očekuje se “idući tjedan”, rekla je u četvrtak navečer savjetnica u ministarstvu energetike Lana Zerkal, a prenose glasila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.