Obitelj Martina Luthera Kinga Jr. predvodi marš za glasačka prava

Svijet 17. sij 202218:29
MANDEL NGAN / AFP

Potomci ubijenog borca za građanska prava Martina Luthera Kinga Jr. i njihovi pristaše krenuli su u ponedjeljak u marš u Washingtonu kako bi primorali demokrate Joea Bidena da izglasaju zakon koji će štititi biračka prava.

U sklopu godišnjeg hoda za mir, Kingova obitelj i više od 100 nacionalnih i lokalnih organizacija za zaštitu građanskih prava planira prijeći preko Memorijalnog mosta Fredericka Douglasa i uputiti se u središte Washingtona.

Marš dolazi nakon razočaravajućeg tjedna za Bidena koji nije uspio pridobiti demokratske senatore na Kapitolu da se izmjeni procedura koja bi omogućila da se nadglasaju republikanci koji se protive zakonu.

Na skupu u ponedjeljak prije marša, Kingov sin Martin Luther King III. pohvalio je demokrate radi izglasavanja infrastrukturnog zakona prošle godine, no zamolio ih je da proguraju i zakon o glasačkim pravima.

“Bili ste uspješni s infrastrukturom, što je bila sjajna stvar”, rekao je King pred stotinama ljudi. “No trebamo da iskoristite tu istu energiju da se pobrinete da svi Amerikanci imaju neometano pravo glasovanja.”

Zakon bi trebao proširiti glasanje poštom, pojačati nadzor izbora u državama s povijesno rasnom diskriminacijom i pooštriti pravila financiranja kampanja.

Pristaše demokrata kažu da je to potrebno da bi se usprotivilo valu novih restrikcija biračkoga prava u republikanskim saveznim državama koje prema izbornim promatračima otežavaju manjinama i siromašnima da predaju svoje glasačke listiće.

Nove restrikcije stupile su na snagu nakon lažnih tvrdnji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je njegov izborni poraz iz 2020. godine rezultat prijevare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.