Očajni mobilizirani Rusi imaju novu strategiju

Rat u Ukrajini 03. stu 202206:58 3 komentara
REUTERS/Clodagh Kilcoyne/ilustarcija

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio mobilizaciju, gomile ustrašenih muškaraca pobjeglo je preko granice, ali čak ni oni nisu mogli niti zamisliti istinski horor s kojim su se suočili oni nesretnici koji su ipak mobilizirani i poslani na frontu u Ukrajinu.

Izvješća o regrutiranim Rusima poslanim u borbu nakon nevjerojatno loše obuke i s “jedva upotrebljivom” opremom izlaze već tjednima, ali najnoviji daje naslutiti da su regruti došli do toga da se pretvaraju da su mrtvi u borbi kako bi spasili vlastite živote, prenosi Daily Beast.

Nezavisni ruski medij Novaya Gazeta Europa razgovarao je sa suprugama trojice muškaraca koji su mobilizirani krajem rujna. Žene su rekle da njihove muževe sada čeka vojni sud jer su otišli s fronte nakon što su u pakao u Ukrajini poslani prošlog mjeseca.

VEZANE VIJESTI

Njihova obuka navodno se sastojala od kopanja rovova u kampu u šumi u ruskoj oblasti Belgorod, nakon čega su prebačeni u ukrajinski Luhansk tek dva tjedna kasnije, 14. listopada. Njihovi zapovjednici su navodno bili dvojica također mobiliziranih muškaraca, od kojih nijedan nije imao nikakvo borbeno iskustvo. Nakon što su poslani u rat, njihove obitelji nisu ništa čuli o njima do 26. listopada, kada su ih muškarci napokon kontaktirali, preklinjući za pomoć.

Supruga 24-godišnjeg regruta rekla je da je skupina u kojoj se nalazio njen muž bila pod artiljerijskom vatrom 12 sati, a u tom vremenu jedan od zapovjednika je “raznesen na komadiće”. Preživjeli zapovjednik je naredio povlačenje, no s viših instanci zapovjednog lanca stigla je naredba da se vrate na frontu.

“Nakon što su se odbili vratiti, ponuđena im je nova oprema, neprobojni prsluci, kacige – ili vojni sud,” prisjeća se žena, izmišljenog imena “Irina.”

Dodala je da se njen suprug sada skriva u napuštenoj kući skupa s još 26 ostalih preživjelih.

“Njihove bankovne kartice su blokirane, nemaju od čega živjeti, nemaju novca, hrane, ni vode,” kaže Irina. “Suprug mi je rekao da nije ništa jeo nekoliko dana, a mi ne znamo što da učinimo.”

Druga žena, “Ekaterina”, rekla je da je njen 27-godišnji suprug također prošao obuku samo u kopanju rovova. Navodno je poslan na dio fronte u Ukrajini gdje je u granatiranju ubijeno 76 muškaraca u dva tjedna prije njegovog dolaska.

Ekaterina kaže da su njen suprug i njegovi suborci također završili pod napadom. “Satima su samo ležali na zemlji i pretvarali se da su mrtvi iz jednog jednostavnog razloga: nisu imali apsolutno nikakvog oružja osim strojnica,” govori Ekaterina. “A napadali su ih minobacačima, dronovi su letjeli iznad njih. Da su samo pomaknuli prstom, dron bi ih istog trena uništio.”

Izvješća o strahovito lošem stanju u kojem se nalaze mobilizirane snage Kremlja objavljena su nakon što su propagandisti Moskve pozvali svoje građane da radije odaberu groznu smrt za Putina nego da uopće razmišljaju o porazu u ratu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare