Od prosinca će u Njemačkoj ovaj proizvod značajno poskupjeti

Svijet 18. ruj 202307:31
Pixabay / Ilustracija

Od prosinca bi pića u Njemačkoj mogla značajno poskupjeti. Razlog tome je novi savezni zakon o cestarini, koji rezultira značajno većim troškovima prijevoza, piše "Getränke News". Stručnjaci stoga očekuju porast cijena i do 50 centi za gajbu piva ili vode.

U principu, prilagodbom cestarine zahvaćeni su svi logistički lanci. Međutim, utjecaj je posebno velik za pića jer imaju relativno veliku težinu i volumen u odnosu na svoju vrijednost. Također se mora uzeti u obzir povrat prazne ambalaže.

Savezno ministarstvo za digitalni promet i promet (BMDV) ne dijeli tu zabrinutosti. U priopćenju za javnost stoji: “Troškovi cestarine čine samo mali udio u troškovima prijevoza, a time i još manji udio u ukupnim troškovima (krajnji proizvod cca. 0,1 postotni bod).”

Osim toga, viši troškovi prijevoza za kamione s dizelskim motorima poticaj su za prelazak na klimatski prihvatljivija vozila, prenosi Fenix magazin.

Industrija to vidi drukčije. Postoji bojazan da će posebice manje pivovare imati problema s prodajom svojih proizvoda u cijeloj zemlji. Prve tvrtke već razmišljaju o značajnom smanjenju radijusa isporuke od prosinca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.