Odgođena velika Putinova presica

Svijet 09. lip 202309:58 0 komentara
Sputnik/Ilya Pitalev/Kremlin via REUTERS

Tradicionalno televizijsko obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina odgođeno je zbog zabrinutosti oko vojne situacije u Ukrajini gdje se očekuje da će kijevske snage pokrenuti veliku protuofenzivu, izvijestio je u četvrtak ruski poslovni dnevnik Kommersant.

Riječ o obraćanju tijekom kojeg obični građani od ruskog čelnika traže rješavanje svakodnevnih problema, a ovo je druga godina u nizu da se navedeno obraćanje neće održati lipnju, prenosi The Moscow Times.

Nekoliko velikih političkih događaja koji su uključivali Putina odgođeno je ili je u potpunosti otkazano njegovo sudjelovanje zbog ruskog vojnog djelovanja u Ukrajini.

Spomenuto tradicionalno Putinovo obraćanje moglo bi se održati kasnije ove godine, u studenom ili prosincu, rekao je za Kommersant neidentificirani izvor blizak Kremlju.

Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) su procijenili da će on vjerojatno održati ovu konferenciju za novinare početkom ovog mjeseca nakon što su ruske snage zauzele Bahmut, ali kažu da njezino odgađanje “indicira da bi Kremlj zauzimanje Bahmuta mogao shvatiti kao nedovoljna pobjeda kako bi se kompenzirala ukupna nestabilna ruska vojna situacija u Ukrajini”.

Iz ISW-a su dodali i da odgoda “dodatno ilustrira Putinov pad od naizgled upletenog i snažnog vođe do onog koji se češće prikazuje kao rubno uključen u male infrastrukturne projekte”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.