Ovo su znakovi da Vladimir Putin gubi rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini 04. stu 202223:01 4 komentara
REUTERS/Clodagh Kilcoyne/ilustracija

Ruska invazija na Ukrajinu traje više od 250 dana, a u ovoj fazi, ruske su trupe u velikoj mjeri u obrambenoj fazi. Portal 1945 izdvojio je nekoliko znakova koji sugeriraju da ruski predsjednik Vladimir Putin gubi rat u Ukrajini.

Ruski vojni gubici

Ruska vojska je pretrpjela izuzetno teške gubitke na bojištu. Proteklih dana ruske snage su pretrpjele velike gubitke, posebno na jugu Donbasa oko Bakhmuta i Avdiivke.

VEZANA VIJEST

Portal 1945 piše da su ruske snage od petka izgubile više od 3000 vojnika, 58 tenkova, 128 oklopnih transportera i borbenih vozila, 55 vozila ostalih tipova, 32 komada artiljerijskog oružja, 14 bespilotnih zrakoplovnih sustava i 6 helikoptera. Većina toga je izgubljeno u Donbasu.

Prema posljednjim podacima ukrajinskog Glavnog stožera Oružanih snaga, od početka invazije do danas, poginulo je oko 74840 ruskih vojnika. Uništeno je 2750 ruskih tenkova, 5580 oklopnih borbenih vozila, 1772 topničkih sustava, 391 MLRS-a, 201 sustav za protuzračno ratovanje, 277 zrakoplova i 258 helikoptera.

Bitka za Bahmut

Ruske snage već mejsecima pokušavaju zauzeti dva ukrajinska grada, ali su njihovi dosadašnji pokušaji bili neuspješni. Konkretno, u Bahmutu je plaćenička grupa Wagner preuzela vodstvo u operacijama i provodi svakodnevne napade na ukrajinski grad.

VEZANA VIJEST

No, unatoč tome što ih je brojčano manje, tamošnje ukrajinske snage uspjele su u velikoj mjeri obuzdati ruske napade, izgubivši samo nekoliko milja teritorija u razdoblju od više od četiri mjeseca.

Ukrajinski zapovjednici na terenu kažu da Rusi šalju Wagnerove plaćenike na ukrajinske snage u pokušaju da iscrpi ukrajinske branitelje. Situacija u Ukrajini uzdigla je Wagnerovce u neku vrstu “druge vojske” koja se često natječe za resurse s ruskom vojskom.

Rat na terenu i društvenim mrežama

Rat ne ide dobro za ruskog predsjednika Vladimira Putina. Opetovani neuspjesi ruskih snaga da ispune svoje vojne ciljeve u Ukrajini te nedostaci u ruskoj startegiji jačaju kritike na domaćem terenu, što može biti opasno za autoritarne vladare.

Puno kritika se širi i putem popularne aplikacije za razmjenu poruka telegram. Tu aplikaciju ruski vojni blogeri koriste za dokumentiranje, analiziranje i svakodnevno objavljivanje vijesti o tijeku rata.

Općenito govoreći, na tom mjestu ruski blogeri nude jedan precizniji i trezveniji pogled na sukobu koji je više u skladu sa stiuacijom na terenu u odnosu na ono što se može vidjeti na tradicionalnim ruskim medijima. Dok se ruska vojska koprcala u Ukrajini, vojni blogeri usmjerili su svoj bijes prema Putinu i ruskoj vojsci.

Sada, nakon novog ukrajinskog napada na moćnu Crnomorsku flotu, ruski vojni blogeri žestoko su na Telegramu kritizirali ruske operacije, a zasigurno u domaćim krugovima ne izgleda dobro kada oni koji su dosad bili prorežimski orijentirani počnu kritizirati Putin, njegovo vodstvo i način upravljanja ratom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.