Pahor protiv zabrane letova nad Ukrajinom: “To bi izazvalo rat velikih razmjera”

Svijet 04. ožu 202215:451 komentar
Izvor: Jure Makovec / AFP, Ilustracija

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u petak da je protiv inicijative da NATO savez  iznad Ukrajine uspostavi zonu zabrane letova, kazavši da bi to izazvalo rat velikih razmjera.

“Taj prijedlog ne podržavam, on nema pravnog temelja, a politički je vrlo riskantan”, kazao je Pahor, govoreći nakon što je od glavnog stožera slovenske vojske dobio redovito godišnje izvješće o borbenoj spremnosti oružanih snaga.

Pahor je ponovio slovensku osudu ruske agresije na Ukrajinu za koju Rusija ne može imati “nikakvo moralno opravdanje” i pohvalio međunarodnu zajednicu u jedinstvenoj osudi i djelovanju, ali smatra kako bi uspostava non-fly zone da bi se Ukrajina mogla učinkovitije braniti od napada iz zraka bila jako riskantna sa Savez.

Slovenski predsjednik naglasio je da Ukrajina nije članica NATO-a, zbog čega “nema razloga” za upotrebu 5. članka Alijanse koji govori da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve.

VEZANA VIJEST

NATO-ova uspostava zone zabrane letova nad Ukrajinom dovela bi do “rata velikih razmjera” i “nepredvidivog razvoja događaja”, ocijenio je Pahor.

Govoreći u petak na konferenciji za novinare u Ljubljani, ukrajinski veleposlanik Mihajlo Brodovič pozvao je NATO da nad Ukrajinom uspostavi područje zabrane letenja.

Naglasio je da napadi poput današnjeg na ukrajinsku nuklearku u Zaporižju, predstavljaju prijetnju za cijeli svijet, a ne samo za Ukrajinu, te pozvao Zapad da Rusiji zbog toga uvede još strože sankcije.

Na uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine u prvim danima rata pozvao je i slovenski premijer Janez Janša, što su neki odmah i u Sloveniji ocijenili nerealnim, a to je u petak ponovio i slovenski ministar obrane Matej Tonin.

Riječ je u prvom redu o ukrajinskom prijedlogu kako bi se izbalansirao odnos snaga na terenu, no taj prijedlog u NATO savezu ne uživa potporu, naveo je, dodavši kako NATO i članice Ukrajini pomažu na druge načine, uključujući i pomoć u oružju i tehnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar