Pentagon potajno poslao Ukrajini svoje najpreciznije topničke granate

Svijet 08. ruj 202213:36
Izvor: SERGEI SUPINSKY / AFP / ILUSTRACIJA

Pentagon je poslao Ukrajini svoju najprecizniju topničku granatu, GPS-om vođeni Excalibur, pokazuju proračunski dokumenti koji potvrđuju prethodno nenajavljeni dodatak arsenalu prikupljenom za borbu protiv ruske invazije.

Plan za dopunu američkih zaliha Excalibura prvi put potvrđuje da je Pentagon opskrbljivao ukrajinske snage ovom granatom. Američki dužnosnici zaobišli su pitanja o Excaliburu unatoč izvješćima da je u tijeku planiranje nabave te da je već bio u uporabi u Ukrajini, piše Bloomberg.

Pogađa unutar dva metra od mete

Excalibur, satelitski navođeno oružje koje može pogoditi unutar dva metra od mete, prvi je put korišten u Iraku 2007. godine u poznatom ubojstvu vođe Al-Qaide Abu Juraha i njegovih suradnika, prenosi Index.

Američko ministarstvo obrane potrošit će dodatna 92 milijuna dolara, što je odobrio Kongres, “za nabavu zamjenskog streljiva M982 Excalibur prebačenog u Ukrajinu kao potpora međunarodnim naporima za suprotstavljanje ruskoj agresiji”, piše u proračunskom dokumentu iz kolovoza koji nije prethodno objavljen.

VEZANE VIJESTI

Ovaj projektil, koji se koristi u haubicama od 155 mm, glavnom topničkom oruđu američke vojske, zajednički su razvili Raytheon Missiles and Defence i BAE Systems Bofor. Precizno navođeni Excalibur omogućuje zapovjednicima na bojnom polju da se preciznije usmjere napadi na ciljeve. Ima domet od 40 kilometara.

Granate za Excalibur uzete su iz vojnih zaliha odlukom američkog predsjednika vrijednoj osam milijardi dolara. Dosad je Pentagon detaljno obrazložio kupnju zaliha u ukupnom iznosu od oko sedam milijardi dolara u sedam rata do kolovoza.

Dodatak od 92 milijuna dolara za Excalibur više je nego udvostručio proračun programa, dodajući oko 900 projektila u fiskalnoj 2022. godini, naprema 56,7 milijuna dolara koliko je Kongres odobrio ove fiskalne godine, ističe Mark Cancian, obrambeni analitičar Centra za strateške i međunarodne studije koji prati potrošnju u Ukrajini.

Ovih 56,7 milijuna dolara namijenjeno je kupnji 374 sofisticiranih granata koje se ne mogu omesti zagušivanjem GPS signala.

“Ovo također potvrđuje ono u što se dugo sumnjalo, da Sjedinjene Američke Države isporučuju ovo napredno oružje Ukrajini”, rekao je Cancian. Svaka granata trenutačno košta od 98.700 do 106.400 dolara, ovisno o kupljenim količinama.

Pogađa već prvom granatom

Preciznost Excalibura omogućuje učinak već prve granate na metu, smanjujući broj potrebnih granata uz smanjenje kolateralne štete”, stoji u američkim proračunskim dokumentima.

Na temelju toga, ovo oružje je vjerojatno štedljivo korišteno za kirurško uništavanje ruskih zapovjednih mjesta i zapovjedno-kontrolnih centara dok se ukrajinske trupe uključuju u topničke dvoboje s osvajačima u istočnim regijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar