Peti dan sukoba Izraelaca i Palestinaca: Više od 120 mrtvih i 900 ranjenih

Svijet 14. svi 202121:33
Gaza, Palestina, sukob, Izrael
Izvor: MAHMUD HAMS / AFP/Ilustracija

Višednevno izraelsko bombardiranje civila u Pojasu Gaze još uvijek se ne smiruje. Prema informacijama koje je objavilo palestinsko ministarstvo zdravlja, do sada je ubijeno najmanje deset Palestinaca u sukobima s izraelskim snagama sigurnosti na Zapadnoj obali.

Još najmanje 122 osobe poginule su u Gazi, dok je osmero umrlo u Izraelu od početka borbi u ponedjeljak, piše BBC. Više od 900 osoba je ranjeno.

Izrael je u petak napao Gazu topničkom vatrom i zračnim napadima dok je ciljao palestinske militantne tunele kako bi pokušao zaustaviti ustrajne raketne napade na izraelske gradove. U 40-minutnoj ofenzivi pred zoru ubijeno je najmanje 13 Palestinaca, uključujući majku i njezino troje, priopćili su zdravstveni službenici iz Gaze.

VEZANA VIJEST

Izraelska operacija uključivala je 160 zrakoplova, kao i tenkove i topništvo, rekao je izraelski vojni glasnogovornik potpukovnik Jonathan Conricus.

Uslijedila je raketna baražna paljba od strane Palestinaca. Izraelski vojni dužnosnik rekao je da je više od 2.000 raketa ispaljeno iz Gaze u Izrael od početka sukoba i da je Izrael uništio nekoliko kilometara tunela koje su militanti koristili, javlja Reuters.

Peti dan sukoba

Sukob koji traje već pet dana ne jenjava, a palestinski militanti i dalje ispaljuju rakete prema Izraelu. U međuvremenu, sukobi između Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga proširili su se na veći dio okupirane Zapadne obale.

Ministar obrane Benny Gantz naredio je “masovno pojačanje” sigurnosnih snaga za suzbijanje unutarnjih nemira zbog kojih je uhićeno više od 400 ljudi. Policija kaže da su izraelski Arapi odgovorni za većinu problema i odbacuje optužbu da stoje u pripravnosti dok mladi Izraelci provaljuju u domove Arapa.

U izjavi objavljenoj u petak rano ujutro, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će se vojna operacija koju Izrael provodi protiv palestinskih militanata nastaviti “koliko god bude potrebno”. Dodao je da će Hamas platiti visoku cijenu, kao i druge “terorističke skupine”.

Vojni glasnogovornik Hamasa rekao je da je skupina spremna naučiti izraelsku vojsku “grubim lekcijama” ako odluči nastaviti s kopnenim upadom.

Guterres poziva na prekid neprijateljstva

U četvrtak je izraelska vojska pozvala 7000 vojnih rezervista i rasporedila trupe i tenkove u blizini svoje granice s Gazom. Rečeno je da je jedna od opcija koja se razmatra kopnena ofenziva na Gazu, ali odluka tek treba biti donesena.

VEZANA VIJEST

Dok se nasilje na ovom području intenzivira, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je na “trenutnu deeskalaciju i prekid neprijateljstava u Gazi i Izraelu”. Ujedinjeni narodi priopćili su da procjenjuju da je oko 10.000 Palestinaca primorano napustiti domove zbog izraelskih napada u Gazi.

UN traži da im se dopusti da donesu gorivo, hranu i medicinske zalihe, te da rasporede humanitarno osoblje. “Sve strane se uvijek moraju pridržavati međunarodnih humanitarnih zakona i zakona o ljudskim pravima”, naveli su.

Dva kopnena napada

Izraelska vojska pokrenula je dva kopnena napada na Gazu u nešto više od desetljeća, godine 2009. i 2014., u sklopu dugotrajnog sukoba s Hamasom, islamističkom skupinom koja upravlja Gazom od 2007. i čiji militanti ispaljuju rakete u Izrael.

Izraelska vojska priopćila je u petak da su zračni udari pokrenuti protiv Hamasa i drugih militantnih ciljeva u Gazi te da će nastaviti koristiti silu “ako je to potrebno”.

Izrael, SAD I EU smatraju Hamas terorističkom skupinom, a Hamas navodi da ima pravo prosvjedovati protiv okupacije palestinskog teritorija i traži neovisnu državu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar