Pobuna u ruskoj brigadi: Čak 700 vojnika odbilo se boriti

Svijet 22. kol 202214:45 > 14:59 komentara
Olga MALTSEVA / AFP

Pripadnici 64. moto-streljačke brigade Oružanih snaga Rusije rekli su za istraživački portal iStories da je 700 profesionalnih vojnika pokušalo napustiti službu, ali da im njihovi nadređeni to nisu dopustili.

Vojnici su kontaktirali iStories nakon što je taj portal 15. kolovoza objavio razgovore s vojnicima koji su u ukrajinskom selu Andriivki kod Kijeva ubijali civile i od njih krali, prenosi Meduza.

Dvadesetjednogodišnji Daniil Frolkin rekao je da mu je zapovjednik naredio da ubije civila te da je to i napravio. Drugi vojnici koji su razgovarali s novinarima portala potvrdili su njegove tvrdnje.

VEZANE VIJESTI

Jedan od vojnika koji je razgovarao s novinarima, a koji je želio ostati anoniman, rekao je da je nedavno prebačen na područje Hersona na jugu Ukrajine. On je rekao da 80 posto brigade želi napustiti vojnu službu, ali da im to nadređeni ne dozvoljavaju.

“Napisao sam više pisama u kojima sam naveo da se ne želim boriti. Svaki su mi put rekli da odje*em”, rekao je vojnik.

kako navodi portal iStories, zamjenik zapovjednika brigade pukovnik Andrej Prokurat vojnicima ne dopušta da raskinu ugovore s vojskom, a Frolkin je rekao da mu je upravo on naredio da ubije civila.

“Stalno viđam kako dečki odlaze zapovjedniku kako bi napustili službu. Kao i meni, svaki put im kažu da to nije moguće, da ne mogu otići te da moraju nastaviti služiti. Nakon toga im kažu da odje*u. Zbog toga svi odlaze u bazu u Habarovsku kako bi tamo podnijeli zahtjev za napuštanjem vojske”.

Taj je vojnik rekao da se iz Ukrajine ne može izaći se jer je okružena kontrolnim točkama. Neki vojnici koji su se odbili boriti, uključujući i Frolkina, uspjeli su privremeno otići u Belgorodsku oblast u Rusiji, ali su nakon toga poslani u Herson.

“Zahtjeve vojnika koji su otišli potpisao je zamjenik zapovjednika, ali ne i zapovjednik. Vodstvu uopće nije stalo do vojnika”, dodao je.

Taj je vojnik rekao i da se još uvijek bore i oni vojnici kojima je u svibnju istekao ugovor te da oni za svoj angažman primaju veće plaće.

Drugi izvor koji je razgovarao s novinarima portala iStories potvrdio je da su zapovjednici vojnicima naređivali da na području oko Kijeva ubijaju civile. Zapovjednik Azatbek Omurbekov navodno je vojnicima više puta naredio da napadnu civilna vozila te da ubiju “bilo koga s telefonom”.

Portal iStories naveo je i da su zapovjednici vojnike tjerali da poziraju za fotografije dok su ih Ukrajinci raketirali te da nadređenima podnose lažne izvještaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.