Počinje prvo suđenje na Specijalnom sudu za Kosovo u Haagu

Svijet 15. ruj 202110:15 0 komentara
Phil nijhuis / ANP / AFP

Prvi slučaj na Specijalnom sudu za Kosovo u Den Haagu, koji istražuje sukobe od 1998. do 1999. tijekom borbe za neovisnost nekadašnje srbijanske pokrajine, otvara se u srijedu suđenjem za ratne zločine bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Sud je osnovan 2015. da bi se rasvijetlili zločini počinjeni za vrijeme kosovskog rata za koje je optužena Oslobodilačka vojska Kosova, rata koji je deset godina kasnije doveo do nezavisnosti Kosova od Srbije. Sud potpada pod kosovsko pravosuđe, ali ga čine međunarodni suci i državni tužitelji.

Saljih Mustafa, 49-godišnji zapovjednik u OVK, tereti se za ubojstvo, mučenje, okrutno postupanje i proizvoljno lišavanje slobode tijekom rata sa Srbijom.

Mustafa, uhićen prošle godine dok je radio kao savjetnik za kosovsko ministarstvo obrane, navodno je u travnju 1999. loše postupao prema zatvorenicima u pritvorskom kompleksu u Zllashu, selu istočno od Prištine.

Glavni sudac će službeno započeti suđenje tijekom dana i tada Mustafi pročitati optužnicu, priopćio je sud.

“Optuženog će se pitati je li razumio optužnicu i želi li potvrditi prijašnje izjašnjavanje. U ovom se slučaju optuženi izjasnio da nije kriv”, dodaje se u priopćenju.

Tužitelji će imati tri sata za uvodnu riječ, a potom će za svoje govore odvjetnici žrtava imati na raspolaganju 90 minuta.

Na suđenju će tijekom rujna i listopada biti saslušano 16 svjedoka.

Mustafa, također poznat kao zapovjednik Cali, navodno je upravljao privremenim pritvorom za ljude koji su bili optuženi da su špijuni i da su surađivali sa srbijanskim snagama.

U staji pretvorenoj u improvizirani zatvor su, prema optužnici, završili i oni koji su odbili surađivati s OVK.

Svi su, kako se navodi u optužnici, bili podvrgnuti “mlaćenju” raznim predmetima i elektroškovima, a na neke uhićene se uriniralo pred ostalim zatvorenicima.

Mustafa je navodno osobno prebio jednog zatvorenika palicom za bejzbol  dok je drugog izudarao rukama i nogama.

Ostala zlodjela su počinjena na njegovu zapovijed, ili je “znao ili imao razloga znati” da su ih počinili ljudi pod njegovim zapovjedništvom, stoji u optužnici.

Rat na Kosovu, u kojem je poginulo 13.000 ljudi, završio je povlačenjem vojno-policijskih snaga Srbije, tada predvođenih predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

Milošević se povukao s Kosova nakon intervencije NATO-a koja je trajala 11 tjedana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.