Poljoprivrednici prosvjeduju i u Indiji. Krenuli prema New Delhiju, policija ispalila suzavac na njih

Svijet 21. velj 202408:42 0 komentara
REUTERS / Francis Mascarenhas

Indijska policija u srijedu je ispalila suzavac na poljoprivrednike koji nastavljaju marš prema indijskoj prijestolnici nakon što se pregovori s vladom o zajamčenim cijenama njihovih proizvoda nisu maknuli s mrtve točke.

Indijska vlada ponudila je u ponedjeljak prosvjednicima cjenovne potpore za mahunarke, kukuruz i pamuk, no oni zahtijevaju zakonski podržane veće cijene za gotovo dvadesetak vrsta usjeva.

Suzavac i barikade korišteni su kako bi se odvratilo poljoprivrednike od pohoda na glavni grad.

Oni čine utjecajan birački blok, nekoliko mjeseci uoči izbora u svibnju na kojima će premijer Narendra Modi pokušati dobiti rekordni treći mandat.

Kako bi se zaštitili od suzavaca i dima, tisuće seljaka se nakon intervencije policije raštrkalo po obližnjim poljima, na oko 200 kilometara sjeverno od New Delhija.

Njih 10.000 se s 1200 traktorima okupilo kod Shambhua, na granici države Punjab, oboružani štapovima i kamenjem, objavila je policija u Haryani na X-u.

Premijer Narendra Modi dao je novu ponudu u nastojanju da se pregovori nastave. Ministar poljoprivrede Arjun Munda pozvao ih je da svoje probleme i zahtjeve razriješe pregovorima.

“Nakon četvrte runde pregovora, vlada je spremna razgovarati o svim pitanjima”, objavio je ministar na X-u.

“Ponovo pozivam vođe poljoprivrednika na razgovore. Važno je zadržati mir”, dodao je Munda.

U ponedjeljak su poljoprivrednici odbili petogodišnje ugovore za minimalne subvencije (MSP) poljoprivrednicima koji uzgajaju raznolike usjeve – od pamuka, graška, graha, leće i kukuruza, koje bi isplaćivale zadruge.

Poljoprivrednici, koji uglavnom uzgajaju pšenicu i rižu, odlučni su nastaviti marširati prema New Delhiju kako bi pritisnuli vladu da osigura minimalnu cijenu za sve njihove proizvode.

Vlada objavljuje subvencije za više od 20 usjeva svake godine kako bi postavila referentnu vrijednost, no državne agencije kupuju uglavnom rižu i pšenicu na razini te subvencije što je od koristi za samo sedam posto poljoprivrednika.

Poljoprivrednici, uglavnom iz sjeverne države Punjab, traže veće cijene za svoje usjeve i žele da se to ozakoni.

Oni čine vrlo utjecajan blok glasača koje premijer Modi nema luksuz izgubiti uoči općih izbora u svibnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!