Poljska ima gotovo potpunu zabranu pobačaja, sada uvodi “registar trudnoća”

Svijet 07. lip 202208:57 > 09:26
Aris Oikonomou / AFP

Poljska vlada suočava se sa sve većim kritikama zbog nove odredbe da liječnik mora zabilježiti svaku trudnoću u toj zemlji.

Oporbeni zastupnici kazali su da se radi o “registru trudnoća” i kršenje prava žena. Poljska je uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja, a aktivisti su zabrinuti da vladajuća konzervativna stranka za žene priprema još veći nadzor što se tiče odluka o njihovim tijelima, piše Euronews.

Prema naredbi ministra zdravstva, Adama Niedzielskog, liječnici moraju bilježiti sve podatke o trudnoći; uključujući sva prošla ili trenutna oboljenja, posjete liječniku, tretmane i krvnu grupu.

“Žele progoniti i kontrolirati Poljakinje”

Poljska vlada kaže da javno zdravstvo slijedi preporuke Europske unije i da će medicinskim djelatnicima na taj način omogućiti da pomognu pacijentima u Poljskoj i inozemstvu.

No, oporbeni zastupnici navode da bi ovaj registar mogao biti “novo oruđe represije” nad ženama koje ima za cilj otkriti moguće ilegalne pobačaje. U registar ima uvid i ured poljskog tužiteljstva. Liberalna zastupnica Kamila Gasiuk-Pihowicz rekla je novinarima da bi ovaj popis mogao “progoniti i kontrolirati Poljakinje”.

Vladin registar također je osudio poljski oporbeni čelnik i bivši predsjednik Vijeća EU-a Donald Tusk. “Poljakinjama je potrebna njega, a ne kontrola”, rekao je jučer Tusk.

Strogi zakon u vezi pobačaja

Zastupnica ljevice Agnieszka Dziemianowicz-Bąk je kazala da je “registar trudnoća u zemlji s gotovo potpunom zabranom pobačaja nešto zastrašujuće”.

Nova mjera mogla bi dovesti do toga da mnoge Poljakinje traže privatni tretman ili putuju u inozemstvo, čak i radi prenatalne skrbi. Prema strogoj zakonskoj reformi iz 2020., Poljakinje mogu tražiti pobačaj samo ako postoji ozbiljan rizik za zdravlje majke ili ako je trudnoća posljedica silovanja ili incesta.

Posljednjih mjeseci najmanje dvije žene umrle su u poljskim bolnicama nakon što su liječnici odgodili pobačaj, čak i kada je fetusu dijagnosticirana teška bolest. Vlasti su čak pokušale uvesti prijavu onih trudnica koje su viđene da piju ili puše, no to je povučeno nakon demonstracija diljem zemlje, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.