Poljska oporba na pragu velike izborne pobjede

Svijet 16. lis 202310:32 0 komentara
JANEK SKARZYNSKI / AFP

Izgleda da su vladajući poljski nacionalisti izgubili parlamentarnu većinu na najvažnijim nacionalnim izborima u nekoliko desetljeća, što će donijeti veliku političku promjenu u zemlji i veliko zadovoljstvo u Bruxellesu.

Poljska se sukobljava s Europskom unijom na pitanjima vladavine prava, slobode medija, migracija i LGBT pravima otkako je konzervativna nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) došla na vlast 2015.

Oporba predvođena bivšim predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom obećala je da će popraviti veze s Bruxellesom i poništiti reforme za koje tvrdi da potkopavaju demokratske standarde.

Po izlaznim anketama, PiS je relativni pobjednik izbora s 36,6 posto osvojenih glasova, što bi značilo 198 zastupnika u donjem domu parlamenta s 460 mjesta. Stranka, međutim, više nema koalicijski potencijal da ponovo sastavi vladu.

Oporbene stranke predvođene Građanskom koalicijom (KO) Donalda Tuska zajedno će osvojiti 248 mjesta, po anketama.

Pobjeda oporbe na izborima koju analitičari vide kao najvažniju na kontinentu u posljednjih nekoliko godina mogla bi potencijalno redefinirati odnos između Bruxellesa i pete najveće države članice u EU, najveće na istoku.

Međutim, ako službeni rezultati potvrde izlazne ankete, Tusk i njegovi saveznici iz Trećeg puta i Nove ljevice možda će morati pričekati tjednima ili čak mjesecima prije nego što počnu sastavljati vladu.

Predsjednik države Andrzej Duda, saveznik PiS-a, najavio je da bi prvo šansu mogao dati relativnom pobjedniku, što znači će premijer Mateusz Morawiecki ili neki drugi čelnik stranke dobiti mandat za sastav vlade.

No pošto je krajnje desna Konfederacija sa 6,4 posto glasova podbacila na izborima, PiS nema mnogo saveznika u parlamentu.

Tusk (66) je, pak, bio radostan nakon objave prvih rezultata izlazne ankete u nedjelju.

“Demokracija je pobijedila… Ovo je kraj vlade PiS-a”, rekao je članovima stranke.

Čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski (74) priznao je u nedjelju navečer dužnosnicima okupljenim u sjedištu stranke u središtu Varšave da nije poznato hoće li osvojiti novi mandat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!