Ponovno izbio sukob između Azerbajdžana i Armenije oko sporne regije

Svijet 13. ruj 202206:48 0 komentara
Ilustracija/Davit Ghahramanyan / NKR Infocenter / AFP

Borbe između Azerbajdžana i Armenije u spornoj regiji Gorski Karabah na južnom Kavkazu ponovno su se rasplamsale u ponedjeljak navečer napadom na armenske položaje. 

Azerbajdžanske trupe napale su armenske položaje na tri mjesta topništvom i oružjem visokog kalibra, o čemu je izvijestila ruska novinska agencija koja se poziva na armensko ministarstvo obrane.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane u Bakuu je u međuvremenu je izvijestilo da su borbe izazvane pokušajem armenske sabotaže.

Dvije su zemlje desetljećima bile u sukobu oko Gornjeg Karabaha, koji je povijesno imao većinsko armensko stanovništvo, ali je pravno bio dio Azerbajdžana pod Sovjetima.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Gornji Karabah proglasio je neovisnost od Bakua kao Republika Artsakh, uz potporu Erevana, što je izazvalo trogodišnji rat.

Rat je završio 1994. godine pobjedom Armenije, a Gornji Karabah je četvrt stoljeća bio pod armenskom kontrolom, iako njegov status nikada nije međunarodno priznat.

Nakon desetljeća zastoja, Azerbajdžan je iznenada ponovno zauzeo velike dijelove te regije 2020., prisilivši Armeniju na velike teritorijalne ustupke. To je uključivalo i odredbu kojom se armenski pristup regiji ograničava na jedan siguran koridor koji nadziru ruske mirovne snage.

Primirje je od tada do danas nekoliko puta prekinuto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!