Portugal se priprema za treći toplinski val, velika opasnost od izbijanja požara

Svijet 21. kol 202217:23
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Rodrigo Antunes/File Photo

Na brojeve mobilnih telefona svih stanovnika Portugala poslana je poruka s upozorenjem o iznimno velikoj opasnosti od izbijanja šumskih požara dok se zemlja priprema za treći ljetni toplinski val, piše u nedjelju BBC.

Zemlja je ponovno u stanju pripravnosti. U narednim danima meteorolozi su najavili temperature do 38 Celzijevih stupnjeva i jake vjetrove.

U porukama su svi stanovnici ruralnih dijelova zemlje upozoreni da se suzdrže od bilo kakvog paljenja vatre.

Istodobno je vlada stanovnicima ograničila pristup šumama i zabranila korištenje strojeva da bi se na taj način izbjeglo iskrenje koje može izazvati požar.

Izvanredno stanje na snagu je stupilo u nedjelju u ponoć i trajat će do utorka.

Ove je godine u Portugalu, zbog posljedica toplinskih valova i suše po vladinim procjenama već izgorjelo oko 92.000 hektara.

U susjednoj Španjolskoj šumski požar koji je zahvatio istočnu pokrajinu Valenciju izmakao je kontroli i postao jedan od najvećih požara u zemlji ove godine.

U petak, dok je požar harao Valencijom peti dan, onamo je poslano 35 zrakoplova ne bi li ga pokušali obuzdati i staviti pod kontrolu.

Španjolsku su ove godine, više nego bilo koju drugu europsku zemlju pogodili šumski požari, podaci su programa Europske komisije za promatranje Zemlje Copernicus.

Ovogodišnji su šumski požari u Španjolskoj uništili četiri puta više područja nego tijekom čitavoga prošlog desetljeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar