Požar izvan kontrole: Vatra opasno blizu sela, vjetar nosi žar kilometrima

Svijet 30. tra 202210:41 0 komentara
Photo by Marcus Kauffman on Unsplash, Ilustracija

Vatrogasci u New Mexicu u petak nisu uspjeli zaustaviti najveći šumski požar u Sjedinjenim Državama, koji gori opasno blizu planinskih sela.

Požar je najrazorniji od desetaka požara na jugozapadu SAD-a koji su zbog klimatskih promjena rašireniji i počinju prije nego je uobičajeno u godini, kažu znanstvenici.

Tisuće ljudi u dolini Mora, 60-ak kilometara sjeveroistočno od Santa Fea, priprema se za evakuaciju dok dim nadire iz šume oko obližnje poljoprivredne zajednice Ledoux.

Jak vjetar raspiruje žar više od kilometar i pol šireći požar koji je od 6. travnja spržio 303 četvorna kilometra planine Sangre de Cristo, uništivši stotine domova i objekata.

“Izgleda vrlo zastrašujuće”, rekao je zapovjednik snaga za borbu protiv prirodnih katastrofa Carl Schwope na brifingu. “S obzirom na brzinu širenja, vrlo nam je teško postići bilo kakvu kontrolu vatre”.

U subotu se očekuje da će vjetar puhati s juga te da će se požar širiti prema selima kao što je Mora s 14.000 stanovnika, kao i gradu Las Vegasu , rekli su vatrogasni dužnosnici.

Zbog ekstremne suše koja traje više od dva desetljeća šumovite planine i doline postale su poput baruta, rekao je stručnjak za požar Stewart Turner.

“Požar se širi mnogo brže nego što smo očekivali”, rekao je Turner dodavši da je posrijedi “vrlo ozbiljan požar”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.