Prekinuta nagađanja: Britanska vlada objavila gdje će živjeti novi premijer i njegova obitelj

Svijet 27. lis 202208:26
Izvor: Daniel LEAL / AFP

Novi britanski premijer Rishi Sunak i njegova obitelj uselit će se ulicu Downing na broju 10, tradicionalnu rezidenciju britanskog premijera, objavila je vlada nakon velike znatiželje javnosti.

Nagađanja o tome krenula su u utorak pošto je Sunak svoj prvi javni govor kao premijer ispred Downing Streeta 10 održao sam. To je suprotno običaju da novi premijeri ili premijerke prve nastupe ispred rezidencije imaju s članovima obitelji.

Usto Rishi Sunak i njegova supruga Akshata Murty, roditelji dvoje djece, među najbogatijim su Britancima i vlasnici su nekoliko raskošnih zdanja u Engleskoj i Londonu.

Sve je to potaknulo nagađanja da se obitelj neće useliti u mnogo skromniji Downing Street. Vlada je to demantirala. “Uselit će se baš na broj 10”, kazala je glasnogovornica.

Downing Street broj 10 sjedište je britanske vlade i službena rezidencija premijera, ali nekoliko posljednjih – Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May i Boris Johnson, zapravo su s obiteljima živjeli u susjednoj kući, na broju 11, gdje je inače sjedište ministra financija, ali je i mnogo prostraniji stambeni prostor.

Glasnogovornica vlade ujedno je rekla da, koliko joj je poznato, novi premijer i njegova obitelj nemaju namjeru renovirati prostor.

To su prošle godine učinili Boris Johnson i njegova supruga Carrie na broju 11, čime su izazvali veliki politički skandal pošto je renovacija koštala 200.000 funta (više od 1,7 milijuna kuna), a to je puno više od 30.000 funta koliko je predviđeno za takve namjene. Usto je Johnson razliku htio nadoknaditi privatnim donacijama.

No Sunak se, u slučaju adaptiranja rezidencije, ne bi trebao obraćati svojim bogatim pristašama s obzirom na to da je njegovo bogatstvo procIjenjeno na 730 milijuna funta, odnosno 6,3 milijarde kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.