Prijeti li Kijevu nova invazija s bjeloruske granice? Oglasio se Lukašenko

Svijet 11. lis 202210:441 komentar
Maxim GUCHEK / BELTA / AFP

Vladimir Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dogovorili su formiranje zajedničkih trupa na ukrajinskoj granici što za sobom povlači strahove od nove kopnene invazije na Kijev.

Lukašenko je na sastanku svog vijeća sigurnosti rekao da su se on i ruski predsjednik prošlog vikenda složili okupiti svoje trupe “zbog napetosti na zapadnoj granici” Bjelorusije.

VEZANE VIJESTI

Ova je najava došla istog dana kada je Rusija simultano napala niz ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, što je objasnila osvetom zbog ukrajinskog napada na Krimski most.

Lukašenko nije precizirao koliko će bjeloruskih vojnika biti raspoređeno, niti kamo će točno biti poslani. No ta je izjava najbliža dosad priznanju da bi mogao poslati vojsku u Ukrajinu, piše The Telegraph.

Smjestit će i ruske vojnike

Bjeloruski diktator, koji je umalo svrgnut prosvjedima diljem zemlje 2020., također je dao upute svojoj vojsci da se pripremi za smještaj nekoliko tisuća ruskih vojnika koji dolaze u Bjelorusiju sljedećih dana, u zlokobnom znaku da bi Moskva mogla ponovno pokušati opkoliti Kijev.

Bjelorusija je poslužila kao lansirna rampa za rusku invaziju Ukrajine u veljači. Lukašenko je tada pustio ruske trupe da uđu u sjevernu Ukrajinu kako bi napale predgrađa Kijeva i Černihiva, prije potpunog povlačenja u travnju.

Ukrajina je optužila Rusiju da koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje lansirane iz Bjelorusije za izvođenje nekih od smrtonosnih napada jučer ujutro. Uništeno je devet bespilotnih letjelica lansiranih iz Bjelorusije i Krima, objavila je ukrajinska vojska.

“Postali su izravna prijetnja”

Lukašenko je također pokušao prikazati buduće zajedničko raspoređivanje kao odgovor na navodne planove Ukrajine da pokrene napad na Bjelorusiju. Susjedne je pak zemlje optužio za obuku “bjeloruskih radikala” koji se bore protiv ruskih trupa u Ukrajini, ali i unutar Bjelorusije.

“Obuka bjeloruskih radikalnih militanata u Poljskoj, Litvi i Ukrajini za izvođenje sabotaža, terorističkih napada i organiziranja vojne pobune u zemlji postaje izravna prijetnja”, rekao je.

Prognani Bjelorusi koji su pobjegli od postizbornog gušenja 2020. formirali su dva dobrovoljačka bataljuna u Ukrajini za borbu protiv ruske invazije.

“Prodaja mrvice suvereniteta Rusiji”

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, osudio je Lukašenka za “prodaju posljednjih mrvica suvereniteta Rusiji”. “Izjava o smještaju ruskog kontingenta u Bjelorusiju jednostavno je formaliziranje okupacije”, rekao je i dodao da Kijev ne vjeruje da je druga ruska invazija iz Bjelorusije vjerojatna.

U ponedjeljak je Europska komisija upozorila Bjelorusiju da se suzdrži od bilo kakvog uplitanja u “brutalni, nelegitimni pothvat Moskve koji krši Povelju Ujedinjenih naroda i međunarodno pravo”.

Peter Stano, glasnogovornik Komisije, zaprijetio je Lukašenkovom režimu “novim i snažnim restriktivnim mjerama” ako se pridruži ruskoj invaziji, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar